Drugssmokkelaars richten zich op Nederlandse beroepsvissers met financiële problemen

door Team Inc.

2021-11-30-Drugssmokkelaars richten zich op Nederlandse beroepsvissers met financiële problemen

Drugssmokkelaars zijn altijd op zoek naar nieuwe ingangen. Nu hebben ze het op een nieuwe groep gemunt: beroepsvissers met financiële problemen. Dat blijkt uit een nieuw rapport in opdracht van politie en Officieren van Justitie. Zeker booteigenaren in kleine haventjes zijn het doelwit, zegt hoofdonderzoeker Shanna Mehlbaum.

Douaneambtenaren worden omgekocht en boeren in het buitengebied worden benaderd door drugsbendes om schuren of stallen te huren voor drugslabs. Nu is een andere groep aan de beurt, namelijk beroepsvissers met financiële sores. “Soms worden ze benaderd door bekenden, die op de hoogte is van hun financiële problemen, maar soms worden ze rechtstreeks benaderd door smokkelaars”, vertelde ze aan de NOS.

Drugskoeriers van het water

Eigenaren van vissersboten zijn de drugskoeriers van het water. Ze worden gebruikt om drugspakketten op te pikken die van containerschepen worden gegooid. Het gaat dan voornamelijk om cocaïne. De onderzoekers spraken met 40 trawlereigenaren in IJmuiden, Urk en Den Oever over hun ervaringen, maar zeiden niet hoeveel van hen zijn benaderd. Wanneer je een keer ja zegt zit je erin. Er is geen weg meer terug. Gewelddadige bedreiging en chantage zijn aan de orde van de dag.

Bewustwording voor beroepsvisserij

Politie, lokale autoriteiten en de industrie hebben nu een educatief programma opgesteld om eigenaren van trawlers bewust te maken van de gevaren. Bovendien is de sociale controle belangrijk. Mensen die veel op of rond het water zijn moeten snel, eenvoudig en anoniem kunnen melden als zij verdachte pakketten zien drijven.

2018 werd de vijfkoppige bemanning van een vissersboot uit Urk tot zes jaar cel veroordeeld voor hun rol in een cocaïnesmokkeloperatie. En in 2019 zei de regionale misdaadinformatie-eenheid van de regering (RIEC) dat Urk een broeinest van misdaad is, met eilandbewoners die betrokken zijn bij cocaïnesmokkel, witwassen van geld en bij het uitbuiten van arbeiders in de lokale visverwerkende industrie.

Lees meer op Dutchnews.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]