Nederlands cannabisexperiment loopt meer vertraging op

door Team Inc.

cannabis-joint

Marihuanatelers die zijn geselecteerd om deel te nemen aan de gecontroleerde teeltproeven van de overheid hebben het kabinet laten weten dat ze niet klaar zullen zijn om begin volgend jaar te beginnen zoals de regering van plan is.

Negen van de tien bedrijven hebben ministers over de problemen geschreven. Het cannabisexperiment had in 2021 moeten beginnen, maar moest nu in het tweede kwartaal van 2023 van start gaan.

Grote flop cannabisexperiment

De deelnemende telers geven aan dat eind volgend jaar een meer waarschijnlijke datum is voor het beging van het cannabisexperiment. Het doel van het vijf jaar geleden gelanceerde project is om het grijze gebied en de illegale teelt in te perken. Vooral coalitiepartij D66 was enthousiast over het plan, dat volgens de Kamerleden de rol van de georganiseerde misdaad in het softdrugscircuit zou verminderen.

Echter werden er onrealistische eisen gesteld aan telers voor het cannabisexperiment waardoor steeds minder steden de behoefte hadden om deel te nemen aan de proef. Uiteindelijk zijn er tien steden geselecteerd voor de proef: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. Tien telers hebben zich aangemeld om verscheidene cannabisproducten te leveren.

Zorgen bij banken en hoge energieprijzen

Een deel van de telers kan tot nu toe geen bankrekening krijgen vanwege bankzorgen over witwassen en het ondersteunen van crimineel gedrag. Hoge energieprijzen, vertragingen aan de aanbodzijde en problemen met het track & trace-systeem dat zal controleren waar de marihuanaproducten naartoe gaan en worden verkocht, zorgen ook voor problemen.

Ministers lieten in een reactie aan NRC weten dat ze met banken in gesprek zijn over bankrekeningen en dat ze de zorgen over het volgsysteem niet delen. Meer informatie over de proef wordt in december gepubliceerd. Duitsland heeft zojuist plannen aangekondigd om cannabis voor recreatief gebruik te legaliseren, wat een precedent zou kunnen scheppen voor de rest van Europa.

Duitsland versus Nederland

Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach zei dat de Duitse weg naar legalisering wezenlijk verschilt van die van Nederland. Omdat Nederland de teelt en verkoop nog steeds criminaliseert. Het Nederlandse model kent volgens hem twee nadelen: liberaal gebruik zonder gecontroleerde markt.

“Wat we van de Nederlandse ervaring hebben geleerd, is dat we het niet op die manier willen doen”, aldus de reactie van Lauterbach in The Guardian. “We willen de hele markt beheersen.” Een jaar geleden ondertekenden bijna 40 Nederlandse burgemeesters, voornamelijk uit het zuiden van Nederland, een manifest waarin de regering werd opgeroepen om softdrugs te legaliseren als onderdeel van een campagne om de georganiseerde aan te pakken.

Bron: dutchnews.nl (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]