Canberra wordt de eerste stad in Australië die marihuana legaliseert

door Team Inc.

2019-09-25-Canberra wordt de eerste stad in Australië die marihuana legaliseert

De Australische hoofdstad Canberra wordt de eerste stad van het land die marihuana legaliseert na een nachtelijke stemming dinsdagavond. Wetgevers in het Australian Capital Territory stemden voor een wetsvoorstel waarmee mensen van 18 jaar of ouder marihuana kunnen bezitten en cultiveren voor persoonlijk gebruik.

De nieuwe wet is van kracht vanaf 31 januari 2020, meldde de omroep ABC. Volgens de nieuwe voorschriften kunnen inwoners van het grondgebied – waar de hoofdstad zich bevindt – tot 50 gram marihuana bezitten en maximaal twee planten per persoon of vier per huishouden cultiveren. De verandering maakt het Australian Capital Territory (ACT) de eerste van de zes staten en twee belangrijkste territoria van Australië die marihuana voor persoonlijk gebruik legaliseert.

Drugswetten

Drugswetten verschillen afhankelijk van de staat of het grondgebied. Volgens de huidige wet van ACT ian het kweken van een of twee cannabisplanten of het bezitten van 50 gram cannabis een mogelijke boete van 160 Australische dollar ($ 108) opleveren. Terwijl het bezitten van meer dan 50 gram cannabis een boete van maximaal 8.000 Australische dollar of twee jaar gevangenisstraf kan opleveren. Volgens de Australische regering is marihuana de meest gebruikte illegale drug van het land. In het boekjaar 2017-2018 waren er meer dan 72.000 aan cannabis gerelateerde arrestaties in Australië , 92% van de gearresteerden waren consumenten.

De nieuwe wet is in strijd met de nationale drugswetten van het Australische parlement die het bezit van marihuana verbieden. Volgens het ABC zou het mogelijk zijn dat deze wetten de nieuwe wet van ACT teniet doen. Het is niet de eerste keer dat de wetten van ACT in strijd zijn met nationale wetten. In 2013 heeft de ACT het homohuwelijk gelegaliseerd – maar het werd neergehaald door een beslissing van de hoogste rechtbank van Australië, die oordeelde dat de ACT-wetgeving niet in overeenstemming was met de nationale wetgeving.

Cannabis in Australië en Nieuw-Zeeland

Echter verandert de houding van Australië ten opzichte van cannabis. In 2016 heeft het Australische parlement een amendement aangenomen waarmee marihuana voor het eerst legaal kan worden gekweekt voor medische en wetenschappelijke doeleinden in Australië. In het naburige Nieuw-Zeeland is het bezit van marihuana voor persoonlijk gebruik nog steeds illegaal, hoewel het land volgend jaar een referendum zal houden over de legalisatie ervan.

Als Nieuw-Zeeland marihuana legaliseert, zal dit het derde land ter wereld zijn na Uruguay en Canada. Ook veel staten in de Verenigde Staten en het District of Columbia staan het gebruik van recreatieve marihuana toe, evenals delen van Europa.

Lees meer op edition.cnn.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]