Drugsgebruik ‘op recordniveau door jongeren’ in Engeland en Wales

door drugsinc

Drugsgebruik 'op recordniveau door jongeren' in Engeland en Wales

Er wordt gedacht dat jongvolwassenen achter recordniveaus van drugsgebruik klasse A in Engeland en Wales liggen.

Een lichte toename van het gebruik onder mensen tussen de 16 en 59 jaar heeft volgens de laatste Crime Survey van de regering geleid tot het hoogste geregistreerde totaal sinds de registratie in 1996 begon.

De toename wordt “voornamelijk veroorzaakt” door poedercocaïne en ecstasygebruik bij 16- tot 24-jarigen, zegt het Home Office.

De sterkste toename is die van jongeren van begin twintig.

Ongeveer 1,3 miljoen of 3,7% van de mensen tussen de 16 en 59 gebruikte het afgelopen jaar een klasse A drugs, volgens de nieuwste officiële statistieken over drugsmisbruik van de Crime Survey voor Engeland en Wales.

Dat is geen grote toename sinds 2017/18, toen het 3,5% was en slechts iets hoger is dan het vorige record van 3,6% in 2008.

Maar het rapport zegt dat er een “echte stijging van klasse A drugsgebruik” is geweest bij 16- tot 24-jarigen.

Klasse A drugsgebruik vertoonde een dalende trend tussen 1996 en 2011/12, van 9,2% naar 6,2%.

Lichte stijgingen telkens jaar na jaar hebben geresulteerd in een “significante” stijging, met ongeveer 8,7% van de jonge volwassenen die het laatste jaar een klasse A drugssoort gebruikten – ofwel zo’n 550.000 mensen.

Het percentage van 20- tot 24-jarigen was het hoogst, op 10,4%.

Uit officiële cijfers bleek vorige maand dat het aantal drugsdoden in Engeland en Wales recordaantallen heeft bereikt – met 2.917 mensen die stierven door illegaal drugsgebruik in 2018.

Deze waren voornamelijk te wijten aan opiaten zoals heroïne, maar het aantal sterfgevallen door cocaïne is de afgelopen drie jaar verdubbeld. De productie van zowel opium als cocaïne is volgens de VN op het hoogste niveau ooit.

MDMA-sterfgevallen stegen ook, van 56 tot 92, met sterfgevallen onder de 29 jaar in Engeland en Wales, het hoogste sinds records begonnen in 1993.

En volgens de drugsbeleidsgroep Transform zijn het die statistieken over sterfgevallen die ons het meeste zorgen moeten maken.

“Gezien de beperkte focus van de overheid op het verminderen van het gebruik, ziet de toename van klasse A-drugsgebruik onder jongeren sinds 2012 er erg slecht uit”, vertelt Steve Rolles van Transform aan Newsbeat.

“Maar algemene statistieken over gebruik vertellen niet veel over problematisch of schadelijk gebruik.

“De statistieken over drugssterfte van dit jaar zijn meer onthullend en verontrustender – met sterfgevallen die veel sneller stijgen dan bij gebruik.”

Lees meer op BBC (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]