Crystal Meth laboratoria rukken op

door Team Inc.

2019-06-04-Crystal meth laboratoria rukken op

De laatste jaren rukt er een synthetische harddrug op die zwaar verslavend is en veel mensenlevens kapot maakt onder de naam crystal meth. In Amerika en Mexico een groot probleem maar de meth-laboratoria lijken nu ook hun weg te vinden naar Europa en Nederland. Het is een soort speed, maar dan veel zwaarder.

Zo werd er afgelopen zondag nog een drugslab opgerold met 25 kilo crystal meth in de Haagse wijk Rivierenbuurt-Zuid. Vorige maand was het raak op een schip in de haven van Moerdijk. Toen de politie dit drugslab wilde ontmantelen, werd het schip door een boobytrap tot zinken gebracht, wat gedeeltelijk slaagde. De productie van crystal meth groeit en wordt vermoedelijk gerund door Mexicaanse drugskartels.

Breaking Bad

Het is nihil wanneer je het vergelijkt met de honderden XTC-labs in Nederland. Toch worden er steeds meer crystal meth laboratoria ontdekt. “De prijs van de kristaldrug gaat ook flink omlaag”, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse politievakbond NPB. “De laboratoria worden vaak neergezet op punten waar de verkoop of de distributie plaatsvindt.” De Breaking Bad taferelen komen steeds vaker voor en zijn erop gericht om de drug hier in de markt te zetten. Rioolmetingen in Amsterdam wijzen op een paar honderd gebruikers.

Crystal Meth voor de Europese markt

Aan tafel bij talkshow M zaten vanavond AD-journalist Koen Voskuil, officier van Justitie Antoinette Doedens, Amerikadeskundige Twan Huys en criminoloog Ton Nabben om de ontwikkelingen omtrent de synthetische drug te belichten.

Huys: “Het is een zeer verslavende en levensgevaarlijke drug. Tanden vallen uit, gezichten vallen in en mensen zijn totaal los van de samenleving. Het is een poor man’s drug, die jaren terug vooral bekend was in de homoscene.” Het gebruik lijkt echter mee te vallen volgens officier van Justitie Doedens. “Wat vooral heel zorgelijk is, is de manier waarop het wordt gemaakt. Er is een geringe toename te zien met 7 meth laboratoria wanneer je het afzet tegenover 292 opgerolde XTC-labs in afgelopen jaar.”

Criminoloog Nabben denkt niet dat de kristaldrug geproduceerd wordt voor de Nederlandse markt. “Ik zie een heel ander mechanisme. Nederland heeft een goed verkeersnetwerk en is een goed exportland om de Europese markt te bedienen. Crystal meth is een synthetisch product dat je overal kunt maken.” Voskuil: “Neem het lab dat zondag werd ontmanteld middenin Den Haag. Er worden hele zware chemicaliën gebruikt voor de productie. Soms door amateurs. Het zijn geen echte laboratorium omstandigheden, waardoor het gruwelijk kan misgaan in zo’n woonwijk. Om nog maar te zwijgen van al het chemische drugsafval.”

Op de vraag of we ons zorgen moeten maken over het vestigen van Mexicaanse drugskartels in Nederland antwoordt hij: “In verschillende laboratoria werden Mexicanen aangetroffen. Dat zij de drugs exporteren naar Nederland is nieuw en zorgelijk. De grote vraag is, zitten hier grote, gewelddadige kartels achter?”

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]