Tweede licentie voor medicinale cannabis in Nederland

door Team Inc.

2019-05-28-Tweede licentie voor medicinale cannabis in Nederland

De Nederlandse regering is van plan een tweede vergunning te verlenen voor de productie van medicinale cannabis om tegemoet te komen aan de groeiende vraag van patiënten. Het enige bedrijf dat is geautoriseerd om cannabis voor medisch gebruik te produceren, Bedrocan in Emmeloord, heeft zijn productie in de afgelopen vijf jaar vervijfvoudigd tot 2.604 kilogram.

Bedrocan ontving zijn licentie 16 jaar geleden van het Office of Medicinal Cannabis (BMC), dat de volledige voorraad koopt en distribueert naar ziekenhuizen en apotheken. Ongeveer de helft ervan wordt in het buitenland verkocht, onder meer in Duitsland, Italië en Polen.
Het BMC, opgericht door gezondheidsminister Els Borst in 2000, zal naar verwachting begin juni starten met het Europese aanbestedingsproces voor een tweede licentie. Een eerdere poging om een ​​tweede licentie voor medicinale cannabis af te geven, werd opgegeven nadat er een bezwaar tegen de procedure was gemaakt.

Bedrocan produceert vijf soorten cannabis met verschillende niveaus van THC en CBD. Het belangrijkste voordeel van medicinale cannabis is dat de kracht en kwaliteit van het medicijn veel consistenter is dan de variëteiten die voor commercieel gebruik worden gekweekt. Cannabis die in ‘coffeeshops’ wordt verkocht, bevat ook meer kans op het bevatten van onzuiverheden zoals pesticiden, waardoor het ongeschikt is voor een klinische omgeving.

Onder de medische gemeenschap groeit de belangstelling voor het gebruik van cannabis als pijnstiller, hoewel de Nederlandse Vereniging voor Huisartsen (NHG) beweert dat er momenteel ‘onvoldoende bewijs’ is dat het medicijn pijn verlicht of de kwaliteit van leven van de patiënt verbetert. Albert Dahan, hoogleraar anesthesiologie in het UMC van Leiden, zei dat er verder onderzoek moet worden gedaan naar de effecten van het gebruik van cannabis als pijnstiller, vooral in combinatie met medicijnen zoals morfine. “Ik was in het begin nogal sceptisch, dus we besloten om het te onderzoeken en zagen dat dit een zichtbaar effect had. Ik zie dat er in de toekomst ruimte is om cannabis te gebruiken”, ‘zei hij.

Lees meer op dutchnews.nl (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]