skip to Main Content
Menu
Viva La France! Of Toch Niet Voor Cannabis Liefhebbers.

Viva la France! Of toch niet voor cannabis liefhebbers.

Spread the love ✌🏼

Nieuw hardhandig optreden tegen cannabis in Frankrijk, waarbij men openbaar cannabisgebruik gaat bestrijden met een boete van € 200 die je “on-the-spot” en direct ter plaatse krijgt.

De Franse politie zal vanaf september gebruikers van illegale drugs in het land, met name cannabis, direct gaan beboeten met boetes die ter plaatse worden uitgedeeld, kondigde premier Jean Castex zaterdag aan.

De boetes van 200 euro ($ 233) die ter plaatse worden gegeven zijn de afgelopen weken in verschillende Franse steden getest en zullen nu landelijk worden toegepast, zei Castex, waardoor een decriminalisering van cannabis lijkt uitgesloten.

Een Franse wet die teruggaat tot 1970 staat toe dat illegaal drugsgebruik wordt gestraft met een gevangenisstraf van maximaal een jaar en een boete van maximaal 3.750 euro, maar slechts weinig gebruikers zitten in de gevangenis.

Fransen zijn Europa’s grootste consumenten van cannabis en staan op plaats nummer drie voor cocaïnegebruik.

De nieuwe maatregel zou de politieprocedures vereenvoudigen door “onverwijld straf op te leggen”, zei Castex tijdens een bezoek aan de zuidelijke havenstad Nice, en zou een efficiënt middel zijn tegen verkooppunten van drugsdealers “die de buurten steeds meer overschaduwen”.

Bij betaling binnen twee weken wordt de boete verlaagd tot 150 euro, maar kan oplopen tot 450 euro tenzij binnen 45 dagen verrekend.

De zet is te danken aan een verkiezingscampagne-belofte van president Emmanuel Macron, die zei dat spotboetes moeten worden gebruikt om kleine misdrijven te ontmoedigen die vaak ongestraft blijven bij overbelaste rechtbanken.

Het aantal 15- en 16-jarigen dat recent cannabisgebruik heeft toegegeven, was hoger in Frankrijk dan enig ander Europees land kwam naar voren in een onderzoek uit 2015, gepubliceerd door het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving – een EU-agentschap.

Bronnen o.a. Canex (EN), Cnnbs (NL), France24 (EN), NewsEU (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top