Home Criminaliteit Verschuiving naar synthetische drugs in Latijns-Amerika

Verschuiving naar synthetische drugs in Latijns-Amerika

door Team Inc.

2022-08-06-Verschuiving naar synthetische drugs in Latijns-Amerika

Zuid-Amerika staat naast haar prachtige natuur ook bekend om de cocaïne en marihuana. Drugkartels verdienen nu echter meer geld aan synthetische drugs als fentanyl en crystal meth.

De smokkel en verkoop van deze synthetische drugs zijn zorgelijk voor de volksgezondheid. In Buenos Aires werden begin februari een aantal mensen opgenomen in het ziekenhuis. Het bleek om vervalste cocaïne te gaan. Er stierven uiteindelijk 24 mensen.

Vervuilde drugs

De vervuilde cocaïne bleek versneden met een ander zwaar medicijn, genaamd carfentanil. De Argentijse atuoriteiten voelden zich genoodzaakt een media-oproep te doen lanceren om mensen te waarschuwen. Carfentanil, een derivaat van de krachtige synthetische opioïde fentanyl, wordt meestal gebruikt om grote wilde dieren, zoals olifanten, te verdoven. Slechts twee milligram – een paar korrels – is genoeg om een ​​mens te doden.

Fentanyl daarentegen is “slechts” 50 keer sterker dan heroïne en 100 keer sterker dan morfine. En de afgelopen jaren is deze synthetische drug een enorm lucratieve export geworden voor Mexicaanse drugskartels.

Goedkope productie, grote winsten

Een van de redenen hiervoor is dat het veel minder kost om te produceren dan traditionele drugs. Berichten in de Mexicaanse media suggereren dat het beruchte Sinaloa-drugskartel nu meer winst lijkt te maken met fentanyl dan met cocaïne of andere drugs.

Begin juli namen Mexicaanse soldaten een record van 543 kilo fentanyl in beslag in de stad Culiacan. “Dit is de grootste inbeslagname van deze dodelijke drug in de geschiedenis van Mexico”, kondigde de staatssecretaris voor openbare veiligheid, Ricardo Mejía, trots aan na de operatie.

Mejía had in mei een persconferentie gegeven waarin hij vertelde waarom fentanyl zo lucratief was voor Mexicaanse drugskartels. Het duurt slechts twee uur om één kilogram te produceren, legde hij uit, en in Mexico zou een kilogram fentanyl een gemiddelde prijs van $ 5.000 (ongeveer € 4.900) opleveren. In Amerikaanse steden als Los Angeles wordt dit verkocht voor $ 200.000.

Opioïdencrisis en strijd tegen synthetische drugs

Tegen de achtergrond van de aanhoudende opioïdencrisis in de Verenigde Staten, met alleen al in 2021 meer dan 107.000 doden, hebben de Mexicaanse en Amerikaanse presidenten, Manuel López Obrador en Joe Biden, zich ook over de kwestie gebogen. Op 13 juli kwamen ze tijdens hun bijeenkomst in Washington overeen hun inspanningen en samenwerking in de strijd tegen synthetische drugs op te voeren.

Van een doorvoerland voor drugs, die in de Andeslanden worden geproduceerd, is Mexico nu een snelgroeiende consumentenmarkt geworden. Volgens het laatste Werelddrugsrapport van de Verenigde Naties, dat elk jaar op 26 juni – de Internationale Dag tegen Drugsmisbruik en Illegale Handel – gepubliceerd wordt, zag Mexico tussen 2013 en 2020 een toename van 218% van het aantal mensen dat in behandeling is voor het gebruik van synthetische drugs.

COVID-19 en drugsgebruik

De opkomst van synthetische drugs in Mexico is opvallend op een continent dat volgens de UNODC wordt gekenmerkt door het gebruik van cannabis en cocaïne. Marihuana is het belangrijkste middel waarvoor wordt behandeld in Argentinië, Colombia, Peru, Venezuela en bijna heel Midden-Amerika; terwijl in Canada, Chili, Uruguay en Paraguay cocaïne de grootste boosdoener is.

Bron: dw.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter