Home Gezondheid Eerste proef ter wereld: kan deze op cannabis gebaseerde mondspray hersentumoren behandelen?

Eerste proef ter wereld: kan deze op cannabis gebaseerde mondspray hersentumoren behandelen?

door drugsinc

Eerste proef ter wereld: kan deze op cannabis gebaseerde mondspray hersentumoren behandelen?

Verenigd Koninkrijk – Wetenschappers zijn aan het onderzoeken of een op cannabis gebaseerde mondspray effectief is bij de behandeling van agressieve hersentumoren, in een eerste Britse studie ter wereld.

De onderzoekers zullen beoordelen of het toevoegen van Sativex van GW Pharma aan temozolomide, een bestaand medicijn voor chemotherapie, het leven zou kunnen verlengen van duizenden mensen met de diagnose recidiverend glioblastoom.

Glioblastomen zijn de meest voorkomende en agressieve vorm van hersenkanker, met ongeveer 2200 mensen die elk jaar in Engeland worden gediagnosticeerd. Het komt bijna altijd terug, ondanks pogingen om het te bestrijden met chirurgie en therapie. De gemiddelde overleving is minder dan 18 maanden vanaf de eerste diagnose.

Veelbelovende resultaten in deze eerste studie naar cannabis mondspray

Sativex is een orale spray die de psychoactieve stof tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) bevat. Het is een van de drie op cannabis gebaseerde medicijnen die al door de National Health Service (NHS) worden gebruikt, het wordt reeds gegeven aan patiënten met multiple sclerose.

Een eerste studie leverde veelbelovende resultaten op bij 27 patiënten met glioblastomen, maar het plan is om volgend jaar meer dan 230 patiënten in het Verenigd Koninkrijk aan te trekken voor een uitgebreid onderzoeksproject.

Goede doelen tegen kanker en de gezondheidsdienst zijn samengekomen om te kijken of ze ondersteuning kunnen bieden bij hersentumoren. In totaal zullen bij de lancering 15 NHS-ziekenhuizen bij de proef worden betrokken als de nieuwe aangekondigde driejarige fase II-proef voldoende financiering kan krijgen.

Veelbelovende mogelijkheden cannabis spray bij hersentumor (afb.)
Veelbelovende mogelijkheden cannabis spray bij hersentumor (afb.)

Proef kan de weg vrij maken voor nieuwe mogelijkheden bij hersentumor

De Brain Tumor Charity deed een oproep om € 530.000 ($ 630.000) op te halen om de kosten te dekken. De liefdadigheidsinstelling moest noodgedwongen hun gebruikelijke programma van onderzoeksbeurzen stopzetten nadat er 25% minder inkomsten binnen kwamen als gevolg van COVID19.

Dr. David Jenkinson, interim-CEO bij het goede doel, zei:

We hopen dat deze proef de weg kan banen voor een langverwachte nieuwe levenslijn die glioblastoompatiënten kostbare extra maanden kan bieden om te leven en herinneringen op te doen met hun dierbaren.

De proef wordt geleid door een team van de Universiteit van Leeds, gefinancierd door The Brain Tumor Charity, en gecoördineerd door de Cancer Research UK Clinical Trials Unit van de Universiteit van Birmingham.

Als de proef succesvol blijkt te zijn, hopen experts dat Sativex een van de eerste toevoegingen sinds 2007 kan zijn aan de NHS-behandeling voor glioblastoompatiënten.

Bronnen o.a. BrainTumourCharity (EN), HealthEuropea (EN), TheGuardian (EN), TheSouthAfrican (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter