Cannabislegalisatie in de VS kost farmaceutische industrie miljarden

door Team Inc.

2022-09-07-Cannabislegalisatie in de VS kost farmaceutische industrie miljarden

Nieuw onderzoek van een team van economen stelde dat de golf van legalisering in de VS – medicinaal en recreatief – de industrie miljarden heeft gekost. Wanneer de VS cannabis in het hele land legaliseert, kunnen farmaceutische voorraden snel met meer dan 10 procent kunnen dalen.

Cannabislegalisering leidt tot minder medicijngebruik

In de afgelopen jaren hebben onderzoekers een aantal interessante veranderingen in het gedrag van drugsgebruik opgetekend. Verschillende onderzoeken hebben bijvoorbeeld een duidelijke daling gezien in het aantal opioïdenvoorschriften nadat medicinale cannabis in een bepaalde staat was gelegaliseerd. Meer specifiek blijkt uit andere onderzoeken dat de toegang tot medicinale cannabis leidde tot een a daling van het gebruik van voorgeschreven medicijnen.

Een drietal economen, van de California Polytechnic State University en de University of New Mexico, probeerden de financiële impact van de legalisering van cannabis op de farmaceutische industrie te kwantificeren. De onderzoekers keken naar de impact van wijzigingen in de medische- en recreatieve cannabiswetgeving op de beursrendementen van farmaceutische bedrijven in de afgelopen 25 jaar.

De studie analyseerde 45 cannabislegaliseringen, zowel medisch als recreatief, in Amerikaanse staten sinds 1996. Uit de bevindingen bleek dat de beursrendementen van een farmaceutisch bedrijf met gemiddeld bijna 2% daalden na legalisatie. De onderzoekers schatten dat dit bij alle farmaceutische bedrijven neerkwam op een daling van de jaarlijkse verkoop van geneesmiddelen met ongeveer $ 3 miljard voor elke afzonderlijke legalisatie.

Grote daling merk- en generieke geneesmiddelen

Wanneer de overige 16 Staten ook over gaan tot legalisatie van medicinale wiet kan dit jaarlijks tot een daling van 11 procent van de jaarlijkese farmaceutische verkoop leiden. Dit komt neer op een daling van $ 38 miljard.
De studie berekent een nog grotere impact op de verkoop van farmaceutische producten wanneer recreatieve wiet ook legaal wordt op meer plekken.

“De impliciete omzetdaling door recreatieve legalisatie is ongeveer 129% groter dan die van medische legalisatie”, merkten de onderzoekers op in het onderzoek. “Als we de effecten op generieke geneesmiddelen en merkgeneesmiddelen vergelijken, vinden we dat het effect op merkgeneesmiddelen 224% groter is dan het effect op de verkoop van generieke geneesmiddelen.”

Lobby van farmaceutische industrie tegen legalisering

De studie merkt op dat er aanwijzingen zijn dat farmaceutische bedrijven deze dreiging van gelegaliseerde cannabis hebben erkend en zijn begonnen met gerichte lobby om bredere legalisatie te voorkomen. De onderzoekers suggereren echter dat farmaceutische bedrijven beter kunnen investeren in cannabismarkten in plaats van te lobbyen tegen legalisatie.

“De toekomst van cannabisgeneeskunde ligt in het begrijpen van de prevalentie en effecten van de componenten van de plant, naast THC en CBD, en het identificeren van manieren om cannabis te categoriseren op meetbare kenmerken waarvan bekend is dat ze specifieke effecten opleveren”, zei co-auteur van het onderzoek Sarah Stith. “Het nabootsen van conventionele geneesmiddelen door middel van standaardisatie is misschien niet het optimale eindpunt voor cannabis. Dit omdat de variabiliteit, die inherent is aan de cannabisplant, waarschijnlijk zorgt voor het vermogen om veel verschillende aandoeningen te behandelen.”

Het onderzoek is gepubliceerd in PLOS One.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]