Duitse SPD-gezondheidsdeskundige roept volgende regering op om cannabis te legaliseren

door Team Inc.

2021-10-16-Duitse SPD-gezondheidsdeskundige roept volgende regering op om cannabis te legaliseren

Karl Lauterbach, politicus en gezondheidsexpert bij de Duitse sociaaldemocraten, heeft gezegd dat het legaliseren van cannabis gebruikers zou beschermen tegen gevaarlijke onzuiverheden. Politie en leraren hebben zich echter tegen het idee uitgesproken.

De gezondheidsexpert van de Sociaal-Democratische Partij (SPD), Karl Lauterbach, drong er woensdag bij de SPD, Groenen en Vrije Democraten (FDP) aan op cannabislegalisering door de volgende regering. In een gesprek met de Duitse krant Rheinische Post zei Lauterbach: “Ik was jarenlang tegen het legaliseren van cannabis. Maar nu ben ik als arts tot een andere conclusie gekomen.”

De politicus is tot andere inzichten gekomen omdat er veel andere stoffen worden gevonden in cannabis. Lauterbach zei dat legalisatie de consument kan beschermen. “Daarom ben ik voorstander van het formuleren van een nieuwe wet over de legale en gecontroleerde distributie van cannabis aan volwassenen, mocht er een coalitiecontract worden getekend met de Groenen en de FDP”, zei Lauterbach tegen de krant. De coalitieonderhandelingen tussen de SPD, de Groene Partij en de FDP zijn in volle gang, waarbij veel van de betrokkenen hun optimisme uiten over de kansen op succes bij het vormen van een regering.

Groenen voor legalisatie

Alle drie de partijen hebben ook een zekere steun uitgesproken voor het legaliseren van cannabis. De Groenen hebben bijvoorbeeld in 2015 en 2020 legalisatie voorgesteld als een manier om de illegale cannabishandel in het land op te drogen, de jeugd te beschermen, politie en rechtbanken te ontlasten en geld vrij te maken om te investeren in preventie- en therapieprogramma’s.

Alle drie de partijen hebben ook geconcludeerd dat het huidige beleid om cannabisgebruik te verbieden niet werkt en pleiten voor een nieuwe aanpak, namelijk legalisatie, decriminalisering en regulering. In een interview in juni met DW klaagde FDP-drugbeleidsexpert Wieland Schinnenburg dat de ongeveer vier miljoen regelmatige gebruikers in Duitsland werden gedwongen om producten van onbekende kwaliteit op de zwarte markt te kopen.
Verder voegde hij eraan toe dat het land veel geld aan het verliezen was. “Als de staat het officieel zou verkopen, zou het veel belastingen opbrengen, die het vervolgens zou kunnen investeren in preventie en therapie”, zei hij.

Cannabislegalisatie levert miljarden op

In 2018 stelde de in Düsseldorf gevestigde econoom Justus Haucap een rapport op waarin hij schatte dat de totale som geld bespaard (politie en rechtbanken) en gegenereerd (belastingen) door de legalisering van cannabis in totaal € 2,6 miljard ($ 3,01 miljard) zou kunnen bedragen.

Toch is niet iedereen voorstander van het idee. Op maandag vertelde Oliver Malchow, voorzitter van de Duitse politiebond (GdP), aan de krant Neue Osnabrücker Zeitung dat het geen zin heeft om de deur te openen voor het gebruik van nog een zogenaamd onschadelijke drug buiten alcohol.

Cannabiscritici tegen legalisatie

Malchow zei: “We moeten eindelijk stoppen met het ‘witwassen’ van cannabisgebruik, erop wijzend dat consumptie onder jongeren, vooral, kan leiden tot ernstige gezondheids- en sociale problemen.” Andere critici zijn onder meer Heinz-Peter Meidinger, voorzitter van de Duitse Lerarenbond, die tegen het Duitse krantennetwerk Redaktionsnetwork (RND) zei: “Legaliseren van softdrugs kan leiden tot een drastische toename van het gebruik van harddrugs. De grens tussen soft- en harddrugs vervaagt.”

Frank Ulrich Montgomery, chief executive van de World Medical Association (WMA), waarschuwde ook voor de gevaren van legalisatie. “Vanuit medisch oogpunt moet de legalisering van cannabis duidelijk worden afgewezen.” Cannabis is verreweg de meest gebruikte illegale drug in Duitsland, waarbij bijna een kwart van alle volwassenen zegt het ooit te hebben gebruikt.

Lees meer op www.dw.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]