Multiple Sclerose-patiënten in Schotland roepen op tot betere toegang tot levens veranderende cannabis spray

door drugsinc

Multiple Sclerose-patiënten in Schotland roepen op tot betere toegang tot levens veranderende cannabis spray

Schotse patiënten met multiple sclerose (MS) lanceren een campagne waarin wordt opgeroepen tot betere toegang tot medicinale cannabisproducten die zijn goedgekeurd als behandeling voor hun aandoening.

In het Verenigd Koninkrijk is Sativex – een orale cannabisspray die CBD en THC bevat – goedgekeurd voor de behandeling van spasticiteit die gepaard gaat met multiple sclerose. Spasticiteit is een veel voorkomend symptoom van de aandoening en wordt gekenmerkt door pijnlijke spierstijfheid en spasmen.

Sativex is momenteel beschikbaar op de via de National Health Service in Engeland, Wales en Noord-Ierland, maar is momenteel alleen beschikbaar via privéklinieken in Schotland voor individuele behandelingsverzoeken van patiënten, wat een tijdrovend en onzeker proces kan zijn.

Alleen al in Schotland zijn er naar verluidt meer dan 15.000 mensen met MS, van wie 80% op enig moment in hun leven spasticiteit zal ervaren.

Studies hebben aangetoond dat medicinale cannabis nuttig kan zijn bij het verminderen van spasticiteit bij patiënten met multiple sclerose. Andere behandelingen die vaak worden gebruikt, zijn onder meer spierverslappers zoals Baclofen en Tizanidine.

Campagne cannabis voor multiple sclerose patiënten

Medicinale cannabis werd in 2019 in het Verenigd Koninkrijk gelegaliseerd, maar recepten moeten worden gecontroleerd door een gespecialiseerde arts. Een jaar later brachten de National Institutes for Health and Care Excellence (NICE) hun aanbevelingen uit voor het gebruik van op cannabis gebaseerde producten.

De voorschriften van de NHS zijn echter zeer beperkt gebleven, waardoor de meeste patiënten moeten kiezen tussen cannabis op de zwarte markt en privéklinieken die aanzienlijke kosten met zich mee kunnen brengen.

Volgens de MS Society (UK): “Een op de vijf mensen met MS die we in 2014 ondervroegen, vertelde ons dat ze cannabis hadden gebruikt om hun symptomen te verlichten.” De respondenten van dit onderzoek beweerden dat medicinale cannabis had geholpen bij spierspasmen en stijfheid (spasticiteit) en pijn.

Deze maand heeft de organisatie in het Verenigd Koninkrijk genaamd MS Society haar campagne gelanceerd om een einde te maken aan de “postcodeloterij” die momenteel de beschikbaarheid van medicinale cannabisproducten voor MS-patiënten in Engeland dicteert. Patiënten in Schotland hebben nu hun eigen campagne gelanceerd voor een betere toegang tot Sativex.

“Goedkeuring voor deze behandeling zou alle clinici het vertrouwen geven om iets voor te schrijven dat voor zoveel mensen levensveranderend kan zijn.”

Fredi Cavander-Attwood, beleidsmanager bij de MS Society, zei: “MS kan meedogenloos, pijnlijk en invaliderend zijn, en het krijgen van de behandeling die je nodig hebt, zou geen kansspel moeten zijn. Sativex werkt niet voor iedereen met MS, maar als het werkt, kan de impact levensveranderend zijn.”

Bronnen o.a. Canex (EN), DailyRecord (EN), MSNewsToday (EN), MSSociety (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]