Het vroegste bewijs dat men cannabis rookte is nu ontdekt in oude graven in China

door drugsinc

Het vroegste bewijs dat men cannabis rookte is nu ontdekt in oude graven in China

Sporen van krachtige wiet werden geïdentificeerd in 2500 jaar oude houten voorwerpen begraven onder mensen die langs de zijderoute Silk Road in China woonden.

Het vroegste directe bewijs voor menselijke consumptie van cannabis als medicijn is ontdekt op een 2500 jaar oude begraafplaats in Centraal-Azië, volgens een onderzoekspaper dat gisteren is gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Terwijl cannabisplanten en zaden zijn geïdentificeerd op andere archeologische vindplaatsen uit dezelfde algemene regio en periode – inclusief een cannabis ‘lijkwade’ ontdekt in 2016 – is het in elke van die context onduidelijk of de veelzijdige plant werd gebruikt voor psychoactieve redenen of voor andere rituele doeleinden.

Een internationaal team van onderzoekers analyseerde het interieur en de inhoud van 10 houten kommen die zijn opgegraven uit graven op de begraafplaats Jirzankal, een locatie op het Pamir-plateau in het huidige West-Chinese land. De kommen bevatten kleine stenen die waren blootgesteld aan hoge hitte, en archeologen identificeerden ze als vuurpotten voor het branden van wierook of ander plantaardig materiaal.

image
Locatie van de Jirzankal begraafplaats in China, waar de ontdekking is gedaan.

Toen de chemische analyse van de vuurpotten onthulde dat negen van de tien ooit cannabis bevatten, vergeleken de onderzoekers de chemische handtekening van de monsters met die van cannabisplanten die 1000 mijl naar het oosten waren ontdekt op de begraafplaats Jiayi, in graven die dateerden van de achtste tot de zesde eeuw voor Christus.

Ze zagen dat de Jirzankal-cannabis iets had wat de Jiayi-hennep niet deed: moleculaire overblijfselen van tetrahydrocannabinol, of THC-de chemische stof die verantwoordelijk is voor de psychoactieve effecten van cannabis. De cannabissoort die bij Jiayi wordt gevonden, bevat geen THC en zou voornamelijk zijn gebruikt als een bron van vezels voor kleding en touw, en als voedingsrijk oliezaad.

De Jirzankal-cannabis bevat hogere niveaus van geest veruimende verbindingen dan tot nu toe op een oude site zijn aangetroffen, wat suggereert dat mensen opzettelijk cannabis soorten voor een krachtige high konden kweken, of wilde planten selecteren waarvan bekend is dat ze dat effect produceren.

Cannabis staat bekend om zijn ‘plasticiteit’ of het vermogen van nieuwe generaties van planten om verschillende kenmerken van eerdere generaties weer te geven, afhankelijk van blootstelling aan omgevingsfactoren zoals zonlicht, temperatuur en hoogte. Wilde soorten cannabis die op grotere hoogte groeien, kunnen bijvoorbeeld een hoger THC-gehalte hebben.

Meer hierover op NationalGeographic (EN, bron) en Science Advances (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]