skip to Main Content
Menu
Omstreden? $300 Voor Deelname Studie Naar Het Gebruik Marihuana Tijdens Zwangerschap En Effecten Op Baby’s

Omstreden? $300 voor deelname studie naar het gebruik marihuana tijdens zwangerschap en effecten op baby’s

Spread the love ✌🏼

SEATTLE – Onderzoekers van de Universiteit van Washington rekruteren zwangere vrouwen om de effecten van prenataal marihuanagebruik bij de ontwikkeling van baby hersenen te bestuderen.

“Moms + Marijuana” -studie volgt het marihuanagebruik van een vrouw vanaf het eerste trimester gedurende de zwangerschap. Onderzoekers zullen vervolgens hersenen van kinderen scannen op 6 maanden oud om mogelijke effecten van blootstelling aan cannabis te identificeren, waaronder cognitieve en motorische ontwikkeling, medische gezondheid en sociaal gedrag.

“Deze studie richt zich op een zeer specifieke groep van vrouwen die marihuana gebruiken om hun symptomen te beheersen terwijl ze zwanger zijn,” zei Dr. Natalia Kleinhans, UW Medicine radioloog, in een persbericht. “Er is weinig onderzoek om de medische en volksgezondheidsadviezen te ondersteunen die ze krijgen om weg te blijven van de wiet om o.a. misselijkheid onder controle te houden.”

Dr. Kleinhans en studie co-auteur Dr. Stephen Dager hopen 70 zwangere vrouwen te rekruteren – met 35 in zowel een test- als een controlecohort. Alle vrouwen zullen 13 weken zwanger of minder moeten zijn op het moment van inschrijving.

De controlegroep kan geen marihuana, alcohol of tabak consumeren, terwijl het testcohort minstens twee keer per week wiet zal gebruiken, voornamelijk om ochtendmisselijkheid te bestrijden.

Nog weinig onderzoek over cannabis gebruik tijdens de zwangerschap

“De weinige onderzoeken die de blootstelling aan prenatale cannabis en de ontwikkeling van de ontwikkeling van jonge kinderen hebben bestudeerd, hebben allemaal betrekking op vrouwen die druggebruikers zijn die drugs gebruiken. Niemand heeft exclusief gekeken naar het gebruik van marihuana”, zei Dr. Kleinhans in een persbericht. “Deze studie zal ook periodiek testen van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap omvatten om in real time te verifiëren dat moeders geen andere medicijnen gebruiken, in plaats van te vertrouwen op het zelfrapport van de moeder nadat het kind is geboren.”

Tijdens hun zwangerschappen moeten de deelnemers van de testgroep wekelijks hun wietgebruik melden, alleen marihuana kopen van erkende verkopers en foto’s van de verpakking van het product voor onderzoekers sturen om percentages tetrahydrocannabinol (THC), en het actief ingrediënt en cannabidiol (CBD) te registreren, een niet-actieve verbinding waarvan de potentiële therapeutische eigenschappen centraal staan in het huidige onderzoek.

“De meeste medicijnen die nu worden voorgeschreven voor ochtendmisselijkheid zijn niet rigoureus getest bij zwangere vrouwen en lijken bijwerkingen te hebben die niet geheel onbelangrijk zijn”, zei Dr. Kleinhans. “Vergeet niet dat thalidomide, een bijzonder extreem geval, aan vrouwen werd gegeven om misselijkheid tijdens de zwangerschap te verminderen. Zwangere vrouwen hebben niet of nauwelijks informatie over de veiligheid van deze geneesmiddelen om op te kunnen vertrouwen, terwijl het juist marihuana is dat in een negatief daglicht staat om te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Uitgebreid onderzoek op baby’s

Wanneer baby’s van beide groepen met moeders de 6 maanden bereiken, zullen ze worden beoordeeld op cognitieve en sociale ontwikkeling, communicatie en motoriek, temperament en ander gedrag.

De baby’s krijgen ook MRI-scans (fMRI) van hun hersenen terwijl ze slapen. Tijdens de scan krijgen baby’s een geur van fenyl-ethanol, een stof waarvan bekend is dat ze hersengebieden activeert die betrokken zijn bij beloning en verslaving.

“Geur is een van de eerste ontwikkelende zintuigen en activeert hersenregio’s met cannabinoïde-receptoren en is betrokken bij beloning en verslaving,” zei Dr. Kleinhans. “We zullen fMRI gebruiken om te kijken naar de integriteit van het beloningssysteem waarvan we denken dat het beïnvloed kan worden door marihuana – om te zien of er een verandering is.”

Onderzoekers zullen vervolgens de MRI-afbeeldingen en gedragsgegevens analyseren om te zien of er verschillen bestaan tussen baby’s die wel en niet in de baarmoeder werden blootgesteld aan cannabis.

Lees meer over de studie op de site van The University of Washington.
Het volledige artikel op KomoNews (EN, bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top