Onderzoek: Terpenen imiteren en versterken de cannabinoïde activiteit

door drugsinc

Onderzoek: Terpenen imiteren en versterken de cannabinoïde activiteit

Terpenen, de geurproducerende moleculen die verantwoordelijk zijn voor de kruiden- en skunkachtige geuren van marihuana, werken samen met cannabinoïden om unieke psychoactieve en medicinale effecten te produceren.

Dat is volgens een recent onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Arizona waaruit blijkt dat terpenen cannabinoïde-receptoren in de hersenen van muizen stimuleren en unieke effecten produceren in combinatie met cannabinoïden.

Het identificeren van specifieke combinaties van terpenen en cannabinoïden kan nieuwe manieren creëren om medische therapie te verbeteren, suggereren onderzoekers.

Volgens deze bevindingen zouden terpenen cannabinoïde-achtig gedrag kunnen veroorzaken bij mensen, waarbij de waargenomen effecten bij muizen duidelijk en ondubbelzinnig waren.

Terpenen voor ontwikkeling nieuwe medische therapie

Het identificeren van specifieke combinaties van terpeen en cannabinoïden kan nieuwe manieren creëren om medische therapie te verbeteren, suggereert de studie.

Het onderzoek toont aan dat terpenen die vaak in cannabis sativa worden aangetroffen, zich richten op de THC-specifieke cannabinoïde receptor CB1 en de ontstekingsgerelateerde receptor adenosine A2a.

Terpenen voor ontwikkeling nieuwe medische therapie (afb.)
Terpenen voor ontwikkeling nieuwe medische therapie (afb.)

“Bovendien waren de celcultuurexperimenten die we uitvoerden met menselijke cannabinoïde-receptoren, wat suggereert dat terpenen een impact zouden hebben op menselijke CB1-receptoren in de hersenen”, legt mede-auteur van het rapport Streicher uit.

De studie dient als bewijs voor het zogenaamde entourage-effect, waarbij niet-cannabinoïden zoals terpenen unieke effecten produceren in combinatie met cannabinoïden zoals THC.

Streicher merkt op dat eerder onderzoek ook antipijn-, ontstekingsremmende en angststillende eigenschappen heeft toegeschreven aan verschillende terpenen.

De studie vermeldt dat de cannabisplant zelf een “biofarmacie” is die honderden fytochemicaliën bevat, waarvan er vele geneeskrachtige eigenschappen hebben.

“In principe suggereert dit dat terpenen kunnen worden gebruikt om de pijnstillende eigenschappen van cannabis / cannabinoïde therapie te versterken, zonder de bijwerkingen van cannabinoïde behandeling te verergeren.”

Voor de studie werden muizen ook getest op pijnrespons en gebrek aan beweging, evenals op immobilisatie veroorzaakt door THC en onderkoeling. Onderzoekers hebben het pijngedrag gemeten door de seconden te tellen die een muis nodig had om hun staart uit heet water te halen.

Bronnen o.a. Mugglehead (EN), NewsBudz (EN), ScienceDirect (EN), Trulieve (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]