Paarse wietplant bestand tegen virus (HLVd)

door Team Inc.

paarse-wietplant

Wietplanten zijn gevoelig voor ziekteverwekkers. Veel wiettelers kampen met mislukte oogsten door ziektes die de cannabisplanten vernietigen. Een recente wetenschappelijke doorbraak lijkt daar verandering in te brengen.

Wetenschappers hebben een paarsgekleurde cannabissoort ontdekt die de wijdverbreide plantenziekte Hop Latente Viroïde (HLVd) lijkt te bestrijden. HLVd beschadigt cannabisplanten en verlaagt hun waarde aanzienlijk door de hoeveelheid actieve stoffen die de plant produceert te verminderen.

Resistente wietplant

Maar twee weken geleden kondigde een groep wetenschappers van Medicinal Genomics, een in Massachusetts gevestigd bedrijf, aan dat ze per ongeluk hadden ontdekt dat een van hun cannabisplanten gedeeltelijk resistent lijkt te zijn tegen HLVd. De wetenschappers merkten ook op dat de plant paars werd terwijl hij tegen de ziekte vocht.

Wietplanten kunnen af ​​en toe van groen in andere kleuren veranderen, zoals rood, blauw of paars, vanwege genetische of omgevingsfactoren. Paarse planten worden al lang gewaardeerd in de cannabisgemeenschap, met gewaardeerde soorten als Granddaddy Purple, Mendocino Purps en Purple Haze.

Kevin McKernan, de chief science officer voor Medicinal Genomics, maakte de bevindingen van zijn bedrijf eerder deze maand bekend tijdens een conferentie in Florida. McKernan zei dat de plant aanzienlijk paarser was dan een tweede plant die dezelfde genetica had maar niet was blootgesteld aan de viroïde. “We weten niet waarom dit gebeurt. Dit zou een immuunrespons kunnen zijn.”

Bedreiging voor cannabistelers

Zamir K. Punja, een Canadese professor in plantenbiologie, zei op dezelfde conferentie dat hij HLVd beschouwt als een grote bedreiging voor cannabiskwekerijen. Uit zijn onderzoek is gebleken dat geïnfecteerde planten hun THC-opbrengst met 40% kunnen verminderen, wat ernstige economische schade toebrengt aan een boerderij.

Het is buitengewoon moeilijk om van de ziekteverwekker af te komen, omdat HLVd zich gemakkelijk tussen planten verspreidt, aan gebruikte materialen blijft zitten en in de watervoorziening van een wietkwekerij circuleert. Bovendien is een plant die geinfecteerd is vatbaarder voor andere ziektes.

Het goede nieuws is dat HLVd geen enkel gezondheidsrisico voor mensen vormt, omdat het alleen planten aantast. Punta voegde eraan toe dat er aanwijzingen zijn dat sommige soorten cannabis veel beter bestand zijn tegen de effecten van HLVd.

Superplant

McKernan zei dat zijn bedrijf aanvankelijk niet besefte dat ze een plant hadden met een unieke reactie op HLVd. De wetenschappers infecteerden opzettelijk planten met HLVd om te proberen te begrijpen hoe de ziekte geïnfecteerde planten verandert. Ze wreven de viroid rechtstreeks op afgesneden bladeren van de plant. Wat bleek? Een van hun exemplaren, een cannabisvariëteit die ze Jamaican Lion noemen, was resistent.

Het team stelde de plant gedurende zes weken herhaaldelijk bloot aan HLVd, maar de plant testte nooit positief op het virus. Uiteindelijk injecteerden de wetenschappers de viroïde rechtstreeks in de stengel van de plant, maar zelfs toen leek de ziekte alleen de wortels van de plant te infecteren en niet de bladeren.

Het team merkte dat de bladeren en bloemen van de geïnfecteerde plant paars werden, maar een tweede niet-geïnfecteerde versie van dezelfde plant veranderde niet van kleur. Ze bleven de plant testen op HLVd, maar 57 van de 57 testen op paars plantenweefsel bleken negatief. De enige bladeren die ooit positief testten op het virus waren groene bladeren aan Het goede nieuws is dat HLVd geen enkel gezondheidsrisico voor mensen vormt, omdat het alleen planten aantast, zei Punja. Hij voegde eraan toe dat er aanwijzingen zijn dat sommige soorten cannabis veel beter bestand zijn tegen de effecten van HLVd.

Anthocyaan

Het is niet duidelijk waarom het paarse plantmateriaal wordt geassocieerd met het bestrijden van de ziekte. McKernan schreef de kleurverandering toe aan de “opgedreven” productie van anthocyaan, een plantenstof die wiet paars kan kleuren. McKernan zei dat het de moeite waard is om meer paarse planten te onderzoeken om te zien of ze tolerant zijn voor HLVd, omdat de productie van anthocyaan al in verband wordt gebracht met het bestrijden van viroïden.

McKernan voegde eraan toe dat zijn bedrijf nieuwe experimenten uitvoert op deze specifieke plant om beter te begrijpen hoe het ras HLVd bestrijdt. Cannabisboeren bestrijden momenteel HLVd met een combinatie van reinigingstechnieken en testen, in de hoop dat ze geïnfecteerde planten kunnen verwijderen en de verspreiding kunnen verminderen. Zal deze nieuwe ontdekking wiettelers kunnen redden van mislukte oogsten?

Bron: sfgate.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]