Het is officieel: Recreatief gebruik van Cannabis is nu legaal in de staat New York

door drugsinc

Het is officieel: Recreatief gebruik van Cannabis is nu legaal in de staat New York

Vorige week ondertekende gouverneur Andrew Cuomo een wetsvoorstel om recreatieve cannabis in de staat New York te legaliseren.

Met onmiddellijke ingang moet het roken van recreatieve cannabis nu legaal worden behandeld, met vergelijkbare aanpak als sigaretten. Rechtshandhaving heeft nieuwe bevelen gekregen over hoe te reageren op cannabisgebruik en voor de cannabisgemeenschap is dit absoluut een verademing.

Wettelijk kader

Eerder werd medicinale cannabis al gelegaliseerd in de staat New York. Deze nieuwe wet zal het huidige programma van de staat verder uitbreiden en de creatie van zowel programma’s voor gebruik door volwassenen als cannabinoïde hennepprogramma’s mogelijk maken.

De implementatie duurt een tot twee jaar en daarna begint de verkoop in de detailhandel. De regering van gouverneur Cuomo schat dat recreatieve cannabislegalisatie uiteindelijk de staatsinkomsten met ruim € 250 miljoen ($ 300 miljoen) per jaar zou kunnen verhogen. Bovendien heeft het ontstaan van deze nieuwe industrieën het potentieel om in de gehele staat tot maar liefst 60.000 banen te creëren.

Wiet roken in het openbaar, op trottoirs of de stoep nu in staat New York mogelijk (afb.)
Wiet roken in het openbaar, op trottoirs of de stoep nu in staat New York mogelijk (afb.)

Wiet roken in het openbaar

De staat New York is misschien niet de eerste die recreatieve cannabis legaliseert, maar ze doen het een beetje anders. Een wetswijziging is de nieuwe toestemming voor het openbaar roken van cannabis.

Het komt erop neer, als je legaal een sigaret mag roken, dan kun je ook legaal een joint roken. Roken is momenteel verboden op parken en stranden en dat gaat niet veranderen. Maar als je elders loopt en de drang voelt om een joint op te steken, zal de politie je met rust laten.

Zodra de nieuwe wetten van kracht werden, bracht de lokale politiemacht NYPD een memo van vier pagina’s uit met daarin hun nieuwe orders onder de politieagenten met betrekking tot het reageren op cannabisgebruik.

Volgens het memo wordt vermeld: “Het roken van marihuana is niet langer een basis voor een aanpak, stop, dagvaarding, arrestatie of huiszoeking. New Yorkers die marihuana roken op trottoirs of de stoep, zijn wettelijk beschermd. “

Verstandige veranderingen voor New York

Er zijn enkele andere onmiddellijke wetswijzigingen geweest en de meeste daarvan omvatten protocollen voor de handhaving. De NYPD krijgt daarbij de opdracht om de manier waarop ze reageren bij 1-op-1 verkoop te veranderen.

  • De geur van cannabis is niet langer een reden voor het doorzoeken van een auto. Tenzij de bestuurder lichamelijk onder invloed lijkt, is enkel de geur van cannabis geen reden voor nader onderzoek.
  • Er is een maximale toegestane hoeveelheid van 3 oz of 24 gram geconcentreerde cannabis per persoon
  • Als er geen betaling of andere compensatie zichtbaar is, wordt een ruil van cannabis niet als een verkoop beschouwd. In feite is delen mogelijk, maar kopen is handel.
  • Alle strafregisters voor bezit van cannabis, inclusief veroordelingen uit het verleden, moeten onmiddellijk worden verwijderd
  • Misdrijven in verband met cannabis mogen niet langer als een strafrechtelijke zaak worden beschouwd

De staat New York was eerder een gebied waar een flinke oorlog tegen drugs gold, waarbij de strenge wetten gemeenschappen uit elkaar scheurden. In een verklaring na ondertekening van deze wet legde gouverneur Cuomo de redenering achter deze baanbrekende veranderingen uit:

“Het verbod op cannabis is te lang onevenredig gericht op gemeenschappen van kleur met zware gevangenisstraffen en na jaren van hard werken biedt deze baanbrekende wetgeving gerechtigheid aan lang gemarginaliseerde gemeenschappen, omarmt een nieuwe industrie die de economie zal laten groeien, en stelt substantiële veiligheidswaarborging in voor het publiek. New York heeft een legendarische geschiedenis als de progressieve hoofdstad van de natie in de Verenigde Staten, en deze belangrijke wetgeving zal die erfenis opnieuw voortzetten. “

Er is ook een officiële website gelanceerd met voorlichting over cannabis gebruik in de staat New York.

Bronnen o.a. CannabisLifeNetwork (EN), NBC (EN), UrbanCNY (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]