Microdoseren in combinatie met yoga

door Team Inc.

2021-04-05-Microdoseren in combinatie met yoga

Microdosering is de laatste jaren een soort wellness-trend geworden en wint aan populariteit. Wat zijn de verschillen van microdoseren ten opzichte van geestelijke oefeningen als yoga of meditatie? Of kunnen deze activiteiten voor lichaam en geest elkaar versterken?

Hoewel de anekdotische verslagen overtuigend zijn, blijven er belangrijke vragen over hoe microdosering werkt en hoeveel van de gerapporteerde voordelen te wijten zijn aan farmacologische effecten, in plaats van aan de overtuigingen en verwachtingen van de deelnemers.

Australisch onderzoek: effecten van microdoseren

Onderzoek leert ons dat sommige voordelen van microdosering vergelijkbaar kunnen zijn met andere wellnessactiviteiten zoals yoga. Het is niet duidelijk hoeveel Australiërs microdoseren, maar het percentage Australische volwassenen dat tijdens hun leven psychedelica heeft gebruikt, is gestegen van 8% in 2001 tot 10,9% in 2019.

Na een langzame start vordert het Australische onderzoek naar psychedelica nu snel. Een gebied dat van bijzonder belang is, is de wetenschap van microdosering. In een eerdere studie van een van Vince Polito namen de niveaus van depressie en stress af na een periode van zes weken microdosering. Verder rapporteerden de deelnemers minder afdwaling van de geest, wat suggereert dat microdoseren leidt tot verbeterde cognitieve prestaties. Deze studie vond echter ook een toename van neuroticisme. Mensen die hoog scoren op deze persoonlijkheidsdimensie ervaren vaker onaangename emoties en zijn over het algemeen vatbaarder voor depressie en angst. Dit was een raadselachtige bevinding en leek niet te passen bij de rest van de resultaten.

Microdosering versus yoga

In een recente studie rekruteerde een onderzoeksteam 339 deelnemers die zich bezighielden met microdosering, yoga, beide of geen van beide. Yogabeoefenaars rapporteerden hogere niveaus van stress en angst dan degenen in de microdoserings- of controlegroepen (deelnemers die noch yoga noch microdosering deden). Ondertussen rapporteerden mensen die microdosering hadden geoefend hogere niveaus van depressie.

We kunnen niet met zekerheid zeggen waarom we deze resultaten hebben gezien, hoewel het mogelijk is dat mensen die stress en angst ervaren, aangetrokken werden tot yoga, terwijl mensen die depressief waren meer neigden naar microdosering. Dit was een cross-sectionele studie, dus deelnemers werden geobserveerd in de door hen gekozen activiteit, in plaats van toegewezen aan een bepaalde groep.

Maar belangrijker is dat de yogagroep en de microdoseringsgroep vergelijkbaar hogere algemene psychologische welzijnsscores behaalden in vergelijking met de controlegroep. En interessant genoeg rapporteerden mensen die zich bezighielden met zowel yoga als microdosering lagere niveaus van depressie, angst en stress hadden. Dit suggereert dat microdosering en yoga synergetische effecten kunnen hebben.

Psychologisch welzijn

De meest recente bevindingen suggereren dat de positieve effecten van microdosering op psychologisch welzijn te wijten zijn aan een vermindering van neuroticisme. De prestatieverbeteringen kunnen voortkomen uit de toegenomen consciëntieusheid die mensen ervaren als gevolg van het nemen van lage doses psychedelica. Uit het onderzoek blijkt dat activiteiten als yoga vooral nuttig zijn voor minder ervaren microdosers. Zeker bij het omgaan met negatieve bijwerkingen zoals angst. Omdat psychedelische drugs illegaal zijn, is het ethisch ingewikkeld om ze aan onderzoeksdeelnemers te verstrekken.

Microdosering brengt risico’s met zich mee

Aangezien de illegale drugsmarkt niet gereguleerd is, bestaat het gevaar dat mensen onbedoeld een potentieel gevaarlijke nieuwe psychoactieve stof consumeren, zoals 25-I-NBOMe, die wordt verkocht als LSD.
Mensen kunnen ook niet zeker zijn van de grootte van de dosis die ze nemen. Dit kan leiden tot ongewenste effecten. Daarom wordt mensen aangeraden om met een hele lage dosis te beginnen.

Hoe verder?

Ondanks de hype rond microdosering zijn de wetenschappelijke resultaten tot nu toe wisselend. We hebben vastgesteld dat microdosers aanzienlijke voordelen rapporteren. Maar het is onduidelijk hoeveel hiervan wordt veroorzaakt door placebo-effecten en verwachtingen.

Voor mensen die ervoor kiezen om te microdoseren, kan ook het beoefenen van contemplatieve praktijken zoals yoga enkele van de ongewenste effecten verminderen en leiden tot betere resultaten in het algemeen. Sommige mensen vinden misschien dat ze hetzelfde voordeel halen uit geestelijke oefeningen als meditatie of yoga alleen, wat minder riskant is dan microdosering.

Lees meer theconversation.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]