Veel ophef over gevaren van vapen: Meisje van 18 heeft longen van 85-jarige

door Team Inc.

vapen-meisje

Het begint allemaal met een TikTok video van de Amerikaanse Abbey (18). Haar longen zouden er na een aantal jaar vapen nog erger aan toe zijn dan die van een 85-jarige volgens haar longarts.

De video ging binnen no time viral: “Ik had nooit gedacht dat een dokter mij zou vertellen dat de kans dat ik doodga groter is dan de kans dat ik blijf leven. En dat mijn longen erger zijn dan die van 85-jarigen, allemaal vanwege het vapen van de afgelopen 2-3 jaar.”

Door haar verhaal op TikTok te delen, wil ze bewustzijn creëren voor de gevolgen van vapen. ‘Stop nu het nog kan’, drukt ze kijkers op het hart. Uit de vele reactie blijkt de onwetendheid van veel mensen en jongeren.

Gebrek aan kennis

Dit is een op zichzelfstaand bijzonder geval, reageert longarts Wand de Kanter: “Het is erg lastig om hier conclusies aan te verbinden. Dat kan bewustzijn creëren, maar ook juist averechts werken. Nederlandse kijkers kunnen het zien als een ver-van-hun-bedshow. Zeker omdat we dit soort accute incidenten in Nederland nog niet zien.” Longartsen waarschuwen voor de gevolgen van het vapen, waarbij jongeren vaak grote hoeveelheden nicotine binnen krijgen.

De Kanter vertelt dat de vapetrend in Nederland later is begonnen. “In Amerika zijn de e-sigaretten al langer populair. Ze zien daarom ook al meer klachten op lange termijn. Een paar jaar geleden was daar al in het nieuws dat 2000 jongeren waren opgenomen op de longafdeling.

Hun longen waren vooral aangetast door stoffen als cannabis en vitamine E, die mensen zelf toevoegen aan navulbare vapes. Dit kan bij Abbey ook het geval zijn, maar dat weten we niet. Het allergrootste risico is op dit moment het gebrek aan kennis over de e-sigaret.”

Zeer verslavend

Veel jongeren beseffen zich niet hoeveel nicotine zij binnen krijgen, omdat zij gedurende de dag hun vape meerdere keren gebruiken. Gebruikers beginnen er ook zeer jong mee. De tabaksindustrie is er namelijk veel aan gelegen om jonge mensen verslaafd te maken. Per 1 januari 2024 is het daarom verboden om vloeistoffen voor e-sigaretten met allerlei smaken nog te verkopen in Nederland.

Veel jongeren vinden roken vies, maar vapen niet door alle smaakjes. Op deze manier hoopt de Nederlandse overheid dat er veel jonge gebruikers afhaken of nieuwe gebruikers beginnen met vapen. De Kanter plijt voor een accijns op vapes en dat dit alleen aangeboden moet worden aan mensen die willen stoppen met roken.

Vrees voor langetermijneffecten

Er komt steeds meer onderzoek naar de effecten vapen. In Amerika beweren wetenschappers zelfs dat vapen sombere gedachten, angst en paniekstoornissen kan veroorzaken.” Er komen steeds meer negatieve gezondheidseffecten aan het licht. Vapen zou tot DNA-schade kunnen leiden. Ook kun je fijnstof binnenkrijgen bij het inhaleren.

Turks onderzoek toont deze week ook aan dat vapen bij mannen kan leiden tot een mindere hoeveelheid spermacellen, lager libido en gekrompen ballen. “Dit is een van de kleinschalige onderzoeken die al kijkt naar gevolgen op langere termijn”, vertelt de Kanter. In hoeverre vapen mannelijke en vrouwelijke hormonen daadwerkelijk beïnvloedt, blijft volgens haar nog onduidelijk. Verder vreest ze voor onherstelbare schade aan jonge breinen in ontwikkeling en het potentiële risico op longkanker, astma en COPD en wellicht zelfs kanker in andere gebieden van het lichaam.

Bron: o.a. rtl.nl en linda.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]