skip to Main Content
Menu
10 Telers Produceren 10 Soorten Wiet: Ministers Onthullen Marihuanaplannen

10 telers produceren 10 soorten wiet: ministers onthullen marihuanaplannen

Spread the love ✌🏼

De Nederlandse regering moet doorgaan met experimenten met gereguleerde marihuanaproductie met 10 erkende telers, volgens de gedetailleerde plannen die op donderdag werden gepubliceerd.

Het langverwachte experiment met gereguleerde teelt zou het grijze gebied tussen de verkoop van marihuana in door de overheid goedgekeurde coffeeshops en de illegale teelt en aanvoer moeten wegnemen. In de plannen, die vorig jaar werden voorgelegd, staat dat de 10 telers allemaal minstens 10 verschillende soorten marihuana-producten moeten produceren en de inhoud moet duidelijk op de verpakking worden vermeld.

Daarnaast hebben de ministers bevestigd dat minimaal zes en maximaal tien gemeenten zullen deelnemen aan de proeven, die minstens vier jaar zullen duren. Dit betekent dat het aan het volgende kabinet zal zijn om te beslissen of Nederland door de overheid gecontroleerde marihuana moet laten doorgaan. Het experiment wordt tegengewerkt door de twee christelijke coalitiepartijen, maar is een kernpunt voor de liberale democratische partij D66.

Kritiek

De plannen tot nu toe zijn bekritiseerd door VNG, drugs- en juridische experts en eigenaren van coffeeshops.

De VNG zegt dat het moeilijk zal zijn om lokale autoriteiten te vinden en mee te krijgen deel te nemen aan de proeven, omdat het betekend dat ze dan volledig moeten stoppen met de verkoop binnen de grenzen van alle niet-gereguleerde marihuana en cannabis.

‘Coffeeshops in de gemeenten die deelnemen aan het experiment, kunnen alleen legaal geproduceerde hennepproducten verkopen en telers alleen aan die coffeeshops verkopen’, staat in het overheidsdocument. ‘Dit betekent dat de hele keten gesloten zal zijn.’

Zowel Rotterdam als Amsterdam hebben gezegd dat dit een groot bezwaar is. Vooral Amsterdam, met meer dan 100 gecertificeerde coffeeshops, zei dat dit onmogelijk te bereiken zou zijn.

Fases

De ministers zijn overeengekomen om de introductie van door de staat geproduceerde marihuana in coffeeshops over een langere periode geleidelijk in te voeren, naar aanleiding van opmerkingen die zijn gemaakt tijdens het raadplegingsproces.

Maar zodra het proces voorbij is, zullen coffeeshops nog steeds terug moeten naar de illegale sector om hun voorraden te vinden.

Als steden in de buurt van de Duitse en Belgische grens deelnemen, wordt het de coffeeshops nog steeds verboden om te verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen, staat in het document. ‘In andere gebieden kan de burgemeester dergelijke beperkingen invoeren om overlast en drugstoerisme te voorkomen.’

Einde van het jaar

De ministers zeggen dat ze verwachten dat de beslissing over welke lokale autoriteiten zullen deelnemen tegen het einde van het jaar zal zijn.

Afgelopen zomer had het hoogste adviesorgaan van de regering, de Raad van State, ook kritiek op de plannen en zei dat het experiment groter zou moeten zijn dan de regering heeft bepaald.

Het experiment zoals het nu gepland is – met slechts zes tot tien afgevaardigden die over een periode van vier jaar deelnemen – zal niet groot genoeg zijn om bruikbare conclusies te trekken, zei de raad.

Lees het volledige artikel op DutchNews (EN, bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top