4 cannabistrends die zullen domineren in 2021

door drugsinc

4 cannabistrends die zullen domineren in 2021

De afgelopen negen maanden waren technologieaandelen razend populair. Maar terwijl technologie de aandacht van Wall Street heeft, presteren de marihuana aandelen stilletjes beter.

Volgens een recent rapport wordt verwacht dat de legale cannabisindustrie in de VS alleen al tussen 2019 en 2025 met een samengesteld jaarlijks percentage van 21% zal groeien. Dit is een snelgroeiende industrie met overweldigende steun van het publiek voor legalisatie, wat het zo’n intrigerende investeringsmogelijkheid maakt.

Elk jaar brengt verandering in de cannabisindustrie. Terwijl we helemaal klaar zijn voor 2021, is de verwachting dat we de volgende vier veranderingen en cannabistrends de marihuana-ruimte zullen domineren.

1. Het streven naar hervorming van het cannabisbankieren

In afgelopen november vorig jaar liet de wietindustrie een collectief gejuich horen in de Verenigde Staten toen Joe Biden, uitdager van de Democratische Partij, de zittende Republikein Donald Trump versloeg voor het presidentschap. Hoewel Trump een hands-off benadering van marihuana-regulering op staatsniveau heeft gehandhaafd, waren zijn beide procureurs-generaal (Jeff Sessions en William Barr) ongegeneerd anti-cannabis. Trump heeft zelf het legalisatiedebat geschuwd.

Het streven naar hervorming van het cannabisbankieren is een van de cannabistrends
Het streven naar hervorming van het cannabisbankieren is een van de cannabistrends (afb)

Op het campagnespoor beloofde Biden om marihuana op federaal niveau te decriminaliseren en het medicijn opnieuw te plannen van schema I naar schema II. Hoewel dit cannabis op federaal niveau niet zou legaliseren, zou het veel van de straffen in verband met het gebruik van marihuana opheffen.

Wat veel interessanter zal zijn, is als er vooruitgang wordt geboekt bij de hervorming van het cannabisbankieren. Het door de Democraten geleide Huis heeft eerder wetgeving ingevoerd die is ontworpen om banken en kredietverenigingen in staat te stellen financiële basisdiensten te verlenen aan wietbedrijven in gelegaliseerde staten zonder bang te hoeven zijn voor een federale boete. Het momentum lijkt zeker de hervorming van het bankwezen te begunstigen, maar veel zal afhangen van de vraag of Mitch McConnell, leider van de Republikeinse Senaat, meerderheidsgroepering, toestaat dat een dergelijk wetsvoorstel op de verdieping van het Hogerhuis komt voor een stemming.

De strijd om de hervorming van het bankwezen is vooral opmerkelijk voor Innovative Industrial Properties (NYSE: IIPR) voor vastgoedinvesteringen in marihuana. Het sale-leaseback-programma van Innovative Industrial is een cruciaal groeimiddel geweest voor het bedrijf dat de hervorming van het cannabisbankieren waarschijnlijk zou verzwakken.

2. Legalisaties op staatsniveau in de Verenigde Staten

Ook al is het een slecht jaar voor verkiezingen, in 2021 zou een handvol staten kunnen veranderen om medische of recreatieve marihuana te legaliseren. Een greep van drie staten die het komende jaar klaar lijken te zijn om te legaliseren.

New York heeft waarschijnlijk de grootste kans om in 2021 van alle staten wiet voor volwassenen te legaliseren. De wetgevende macht van de Empire State kwam er in 2019 heel dicht bij. Legalisatie zou waarschijnlijk in 2020 zijn gekomen als de coronavirusziekte 2019 (COVID-19) New York niet zo hard had getroffen. Met grote budgettaire hiaten om te vullen, zouden de wetgevers in New York begin 2021 aan de slag kunnen gaan met het legaliseren van recreatieve wiet.

De naburige staat Connecticut zou dit voorbeeld ook kunnen volgen op het gebied van cannabisgebruik door volwassenen. De verkiezingen van november hebben de marge waarmee de Democraten het Huis en de Senaat van Connecticut controleren verder vergroot, wat mogelijk de weg vrijmaakt voor legalisatie. De voorkeur voor legalisering in het hele land in de Gallup-peiling van november was 83% voor zelfbenoemde democraten, vergeleken met 48% voor republikeinen.

Virginia is een andere sterke kandidaat om recreatieve wiet te legaliseren. De democratische gouverneur Ralph Northam heeft al een uitgebreid plan uitgebracht om wiet voor volwassenen te legaliseren. Northam zou een ontvankelijk publiek moeten vinden, met Democraten die de wetgevende macht van Virginia controleren.

3. Het streven naar winstgevendheid

Dit jaar zal ook in het teken van het voortdurende streven naar winstgevendheid van Noord-Amerikaanse wietaandelen staan. Hoewel sommige marihuana aandelen al een terugkerende winstgevendheid hebben bereikt, zoals de eerder genoemde Innovative Industrial Properties, moet de overgrote meerderheid van pure-play-pot aandelen dit nog doen.

De verwachting, gebaseerd op schattingen van Wall Street, is dat veel van de grootste beursgenoteerde Amerikaanse multistate operators (MSO) in 2021 de hoek zullen omslaan naar terugkerende winstgevendheid. Deze omvatten Green Thumb Industries, Cresco Labs en Planet 13 Holdings (OTC: PLNH .F), om er maar een paar te noemen.

Planet 13 is een buitengewoon intrigerend geval. In tegenstelling tot andere MSO’s, die zijn uitgegroeid tot een groot aantal gelegaliseerde staten, is het gericht op een klein aantal staten. Op dit moment heeft het een enkele locatie die net ten westen van de Las Vegas Strip in Nevada is geopend. Deze locatie beslaat 112.000 vierkante voet en is toevallig de grootste apotheek van het land. In 2021 zal Planet 13 zijn tweede dispensary openen – een faciliteit van 40.000 vierkante meter – in Santa Ana, Californië, ongeveer 10 minuten ten noorden van Disneyland.

Ondertussen proberen de meeste Canadese wietaandelen nog steeds de kosten terug te dringen en minstens een jaar of twee weg te kijken van duurzame winstgevendheid. Aphria (NASDAQ: APHA) was misschien wel de enige uitzondering in het komende jaar. De fusie met Tilray (NASDAQ: TLRY) maakt de zaken echter ingewikkelder en kan het bedrijf nog een jaar in het rood duwen.

4. Een voortdurende Noord-Amerikaanse shake-out rondom cannabistrends

Zoek ten slotte naar de industrie die steeds kleiner wordt naarmate de kloof tussen de haves en have-nots groter wordt.

Hoewel marihuana dit decennium een ​​enorm groeipotentieel biedt, kan niet elke cannabisstock een winnaar zijn. We hebben al veel hoopvolle verwachtingen van de industrie uit de boot zien vallen. De vraag is: welke andere bedrijven worden in het stof achtergelaten?

Tilray had bijvoorbeeld heel hard een partner nodig gezien zijn precaire kassituatie en aanhoudende operationele verliezen. De fusie met Aphria is een redding voor Tilray en zou het gecombineerde bedrijf jaren later in eigen land en internationaal een operationele invloed kunnen geven.

Deze fusie bemoeilijkt echter ook de situatie voor de worstelende Aurora Cannabis (NYSE: ACB). Ooit beschouwd als een potentiële partner voor Aphria, heeft Aurora Cannabis nu geen logische vrijer om mee te partneren. Dat is problematisch gezien de steile cash burn van het bedrijf en de voortdurende verwatering op basis van aandelen. Aurora ziet er niet uit als een langdurige overlevende in de cannabisruimte, althans op dit moment.

Met andere woorden, 2021 zou een bijzonder soort jaar kunnen zijn voor cannabisaandelen op marginaal niveau, zoals Aurora.

Bronnen o.a. Fool (EN), GreeleyTribune (EN), OCS (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]