Canadees cannabisteam neemt $ 178 miljoen aan drugs in beslag en sluit 78 cannabiswinkels

door Team Inc.

2021-01-08-Canadees cannabisteam neemt $ 178 miljoen aan drugs in beslag en sluit 78 winkels

Het Canadese handhavingsteam – Provincial Joint Forces Cannabis Enforcement Team (PJFCET) – heeft afgelopen 2 jaar niet stil gezeten. Opvallend is dat ze in deze periode veel illegale cannabisplanten in beslag namen. De legalisatie van cannabis in het land lijkt de criminele markt vooralsnog dus nog niet in te perken.

Onderzoekers zeggen dat er alleen al in Ontario 152 aanhoudingsbevelen hebben plaatsgevonden en meer dan 180.000 cannabisplanten in beslag zijn genomen. Evenals $ 3,2 miljoen in Canadese valuta en meer dan $ 1,8 miljoen aan opbrengsten van misdrijven met betrekking tot eigendommen, voertuigen en vuurwapens. Het PJFCET werd opgericht kort nadat Canada het recreatief gebruik van cannabis legaliseerde. Het is verantwoordelijk voor de handhaving van de cannabiswetgeving en het onderzoeken van criminele operaties waaronder de illegale cannabismarkt.

Illegale cannabisteelt

Het team richt zich op winkels die illegaal handelen of telen, maar ook op de online verkoop van cannabis(producten). De grote cannabisproducenten van het land hebben een vergunning en worden zwaar gecontroleerd door Health Canada. Het probleem zit hem echter bij de kleinere instanties en individuen die een aanvraag doen bij Health Canada om eigen planten te laten groeien. Dat proces is een stuk minder overzichtelijk voor de controle-instantie.

Een andere bottleneck is dat er enorme autorisaties zijn per individu. Daar is weinig toezicht op en zet de deur open voor criminele instanties, aldus Jim Walker inspecteur van de PJDCET. Walker zei dat illegale cannabisleveranciers de gemeenten in Ontario op verschillende manieren negatief beïnvloeden – zo houden velen op de zwarte markt zich niet aan de bouw- of bestemmingscodes en gebruiken ze illegale pesticiden. De schaal waarop illegale cannabispraktijken voorkomen in de verschillende fabrieken en organisaties is zorgwekkend. Walker geeft aan dat deze grootschalige, illegale cannabistelers helpen om andere criminele ondernemingen te financieren. De focus van het handhavingsteam ligt op de zwarte markt en de georganiseerde misdaad.

Online cannabismarkt in Ontario

Het handhavingsteam blijft ook samenwerken met online platformbeheerders om illegale cannabissites te verwijderen die onveilige en ongereguleerde cannabisproducten verkopen. De enige manier om legale cannabis te kopen in Ontario is via de online Ontario Cannabis Store of via een particuliere winkel die is geautoriseerd door de Alcohol and Gaming Commission van Ontario.

Lees meer op globalnews.ca (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]