Amsterdam zet in op plannen om toeristen uit de coffeeshops van de stad te weren

door drugsinc

Amsterdam zet in op plannen om toeristen uit de coffeeshops van de stad te weren

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft een nieuwe visie op de stad en daarbij de coffeeshops als het toerisme weer op gang komt.

Halsema, die in 2018 een ambtstermijn van zes jaar als burgemeester begon, heeft een voorstel ingediend dat toeristen zou verbieden de coffesshops van de stad te bezoeken.

In een brief van 8 januari legt Halsema haar voorstel uit, dat onder meer voorziet in strengere regels voor de coffeeshops, zoals voorkomen dat ze ketens met meerdere zaken worden, en het beperken van de toegang voor lokale burgers.

Het voorstel heeft gemengde reacties opgeleverd, melden verschillende media. Halsema bespreekt het plan later deze maand met gemeenteraadsleden.

Halsema vertelde krant The Guardian dat er te veel cannabishops waren uitgegroeid en dat sommige hierbij banden hebben met de georganiseerde misdaad.

“Amsterdam is een internationale stad en we willen toeristen aantrekken, maar vanwege zijn rijkdom, schoonheid en culturele instellingen”, zei Halsema, eraan toevoegend dat de stad nog steeds “open, gastvrij en tolerant” zou blijven voor de winkels.

Amsterdam volgt voorbeeld met coffeeshops zoals andere steden

Sommige jurisdicties in Nederland hebben al vergelijkbare toeristenverboden ingesteld, zoals de steden Maastricht en Den Bosch, die probeerden het aantal cannabistoeristen uit België, Duitsland en Frankrijk drastisch te verminderen.

Amsterdam volgt voorbeeld met coffeeshops zoals andere steden (afb)
Amsterdam volgt voorbeeld met coffeeshops zoals andere steden (afb)

Er zijn momenteel zo’n 166 cannabiscafés in Amsterdam. Uit een overheidsstudie bleek dat de stad er minder dan 70 zou hoeven hebben als bezoekers van de stad de toegang tot de winkels zouden worden ontzegd.

Als de stad doorgaat met het plan, zei Halsema dat de overgang nog wel maanden kan duren.

Volgens Joachim Helms, een woordvoerder van de Bond van Cannabis Detaillisten, die coffeeshophouders vertegenwoordigt, zouden de voorgestelde veranderingen toeristen juist dwingen hun cannabis op een andere manier te kopen.

“Cannabis is een populair product waar mensen wereldwijd van genieten”, vertelde hij. “Mensen willen hun joint roken. Als dat in een coffeeshop niet lukt, kopen ze het op straat. “

Afgelopen zomer was er een petitie georganiseerd welke opriep om het toerisme terug te dringen tot een maximum van 12 miljoen overnachtingen in Amsterdam per jaar.

Bronnen o.a. CNN (EN), DutchNews (EN), DutchReview (EN), TheGrowthOP (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]