Studie: Depressie en angst kan hoger uitpakken bij mensen met een cannabisgebruiksstoornis (CUD)

door drugsinc

Studie: Depressie en angst kunnen hoger uitpakken bij mensen met een cannabisgebruiksstoornis (CUD)

Onlangs werd een studie gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders, welke epidemiologische onderzoeken onderzocht welke gepubliceerd zijn van januari 1980 tot juli 2020.

Een overzicht van epidemiologische onderzoeken die tussen januari 1980 en juli 2020 zijn gepubliceerd, heeft uitgewezen dat depressies en gegeneraliseerde angststoornissen (GAS) mogelijk hoger zijn bij personen met een cannabisgebruiksstoornis (CUD).

De beoordeling werd geleid door Vivian N. Onaemo, die werkt voor het ministerie van Volksgezondheid in Canada (Saskatchewan). Onaemo en collega’s analyseerden gegevens uit onderzoeken die voornamelijk in de Verenigde Staten en Australië werden uitgevoerd.

Kans op depressie hoger bij cannabisgebruiksstoornis

Uit het onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Affective Disorders, bleek dat de kans op een ernstige depressie 3,22 keer hoger was bij personen met CUD, terwijl het percentage GAS 2,99 keer hoger was.

Kans op depressie hoger bij cannabisgebruiksstoornis
Kans op depressie hoger bij cannabisgebruiksstoornis (afb)

De onderzoeker Onaemo en collega’s op dat sommige mensen met depressie of angst zelfmedicatie kunnen toedienen met cannabis en dat de genetische of ecologische kwetsbaarheden sommige mensen vatbaar kunnen maken voor psychische problemen en stoornissen in het gebruik van middelen.

“Ongeacht het pad dat leidde tot de comorbide toestand en de hoge prevalentie van comorbiditeit, lijkt het erop dat zodra een individu zowel CUD als depressie of angst heeft ontwikkeld, er een vicieuze cirkel kan spelen waarin elke aandoening in stand blijft of deze verergert juist de andere”, schreven de onderzoekers.

De onderzoekers concludeerden dat de “implementatie van empirisch onderbouwde beleidsinterventies met effectief, geïntegreerd beheer van comorbide CUD’s met psychiatrische stoornissen kan bijdragen aan positieve resultaten voor de patiënt.”

Andere studies hebben aangetoond dat mensen met een depressie cannabis consumeren vanwege de antidepressieve effecten ter verbetering van hun gezondheid en gemoedsgesteldheid.

Een studie uit 2020, gepubliceerd in het Yale Journal of Biology and Medicine, toonde dat “95,8 procent van de gebruikers symptoomverlichting ervoer na consumptie met een gemiddelde vermindering van de symptoomintensiteit van -3,76 punten op een 0-10 visuele analoge schaal.”

Bronnen o.a. PsychatricNews (EN), ScienceDirect (EN), TheGrowthOP (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]