Onderzoek naar artritis: 300% toename in cannabisgebruik onder patiënten met reumatische aandoeningen

door drugsinc

Onderzoek naar artritis: 300% toename in cannabisgebruik onder patiënten met reumatische aandoeningen

Een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift Arthritis Care & Research heeft aangetoond dat het aantal reumatische patiënten dat aangeeft cannabis te gebruiken in de VS is verdrievoudigd, van 6 procent in 2014 tot 18 procent in 2019.

Er zijn aanwijzingen dat cannabis al duizenden jaren wordt gebruikt om pijntjes en kwalen te verlichten, en op cannabis gebaseerde medicijnen ondergaan momenteel een enorme toeloop in een groot deel van de westerse wereld. Overheden zijn soepeler geworden in hun benadering van het medicinaal gebruik van cannabis en laten zelfs recreatief gebruik bloeien in veel landen, waaronder 36 staten in de VS.

Zowel patiënten als zorgverleners beginnen de therapeutische en medicinale eigenschappen van cannabis te ontsluiten en er gebruiken steeds meer patiënten met reumatische aandoeningen zoals artritis het om hun gewrichtspijn, ontstekingen en hun stijfheid.

Groot onderzoek onder reuma en artritis patiënten

Meer dan 11.000 patiënten namen deel aan de studie, waarbij gebruik werd gemaakt van de Amerikaanse door patiënten gerapporteerde onderzoeksbank voor reumatische aandoeningen, genaamd FORWARD. De meeste patiënten die meldden dat ze op cannabis gebaseerde geneesmiddelen (CBMP’s) gebruikten, woonden in staten binnen de VS waar enige mate van wetgeving had plaatsgevonden.

Uit de studie bleek dat de patiënten die CBMP’s gebruikten, meer kans hadden op acutere niveaus van symptoomklachten, zoals hogere niveaus van angst en depressie, ernstigere slaapproblemen en hogere niveaus van pijn en vermoeidheid.

Patiënten gebruikten ook vaker CBMP’s als ze opioïden kregen voorgeschreven die als zwakker werden beschouwd, zoals tramadol, codeïne of hydrocodon, in tegenstelling tot de veel sterkere opioïden zoals morfine, fentanyl en oxycontin.

“Dit suggereert dat patiënten met reumatische aandoeningen die cannabis proberen, degenen zijn die zich slechter voelen en dat hun behoeften op het gebied van pijnbestrijding mogelijk niet adequaat worden aangepakt door andere therapieën”, schreven de auteurs van het onderzoek. “We verwachten dat de interesse in en het gebruik van cannabis onder patiënten met reumatische aandoeningen zal blijven toenemen naarmate de wetten in de verschillende landen veranderen, de beschikbaarheid van cannabis toeneemt en het onderzoek op dit gebied vordert.”

Bronnen o.a. CreakieJoints (EN), Leafie (EN), Medscape (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]