Home Cannabis Kunnen cannabiswortels worden gebruikt als bron van actieve ingrediënten?

Kunnen cannabiswortels worden gebruikt als bron van actieve ingrediënten?

door drugsinc

Het kostbaarste eindproduct van een wietplant zijn natuurlijk de bloemen. Alle teeltinspanningen worden gedaan om consistent hoogwaardige bloemen te verkrijgen, omdat deze de gewenste verbindingen bevatten om medicijnen te maken. Toch heeft de cannabisplant altijd bewezen bijzonder flexibel te zijn in het gebruik, waarbij het goed is om ook naar de cannabiswortels van de plant te kijken.

Ook cannabiswortels bevatten bijvoorbeeld gezondheidsbevorderende stoffen die als actieve ingrediënten kunnen worden gebruikt. Dat is de reden waarom men het potentieel van exploitatie van cannabiswortels die zijn gekweekt onder aeroponische teelt onderzocht. Maar net zoals cannabisonderzoek in het algemeen, wijzen onderzoekers erop dat “weinig studies de samenstelling van C. Sativa-wortels en hun volledige medische potentieel hebben onderzocht”. Maar wil men verder gaan met wat ontbreekt zoals “alternatieve methoden voor de productie van C. Sativa wortels of om hun gehalte aan biologisch actieve moleculen te verhogen.” Het onderzoek is dus ontstaan ​​vanuit de noodzaak om aandacht te besteden aan een vaak verwaarloosde bron van bioactieve stoffen.

Aeroponische teelt voor onderzoek naar cannabiswortels

Volgens de onderzoekers zijn de belangrijkste verbindingen in cannabiswortels fytosterolen, campesterol, stigmasterol, β-sitosterol, triterpenen, epi-friedelanol en friedelin. Om de hypothese te testen, heeft men planten gekweekt in aeroponics of in aarde om de opbrengst van ‘nuttige’ verbindingen te begrijpen.

Aeroponische teelt voor onderzoek naar cannabiswortels (afb.)
Aeroponische teelt voor onderzoek naar cannabiswortels (afb.)

De keuze voor het aeroponisch kweken van dergelijke planten ligt in het feit dat “aeroponics een aanzienlijk snellere en intensere groei van zowel de bovengrondse delen als het wortelstelsel bevorderen”, zo geeft men aan. Andere positieve eigenschappen van aeroponische teelt zijn ook de mogelijkheid om de opbrengst van bioactieve stoffen te moduleren “door simpelweg de samenstelling van de voedingsstof die op de wortels wordt gespoten te variëren door specifieke elicitors toe te voegen”, maar bovendien kan de aeroponische teelt voldoen aan de biologische teeltnormen, omdat wortels niet of nauwelijks worden geïnfecteerd door ziekteverwekkers.

Bij het analyseren van de wortels verklaarden de onderzoekers dat “de eigenschappen van de bioactieve stoffen geïdentificeerd in C. Sativa-wortels hun gebruik voor de bereiding van gezondheidsbevorderende producten grotendeels rechtvaardigen.” Ze identificeerden namelijk dat de meest voorkomende componenten fytosterol waren, en in het bijzonder β-sitosterol.

De weg vrijmaken voor wortelontwikkeling

Hoewel onderzoekers opmerkten dat sommige verbindingen meer aanwezig waren in in aarde gekweekte cannabis dan in aeroponische cannabis en vice versa, beweren ze uiteindelijk dat “uitgebreide beschikbaarheid van zuurstof waarschijnlijk het belangrijkste voordeel is van de aeroponische kweekmethode ten opzichte van conventionele.”

Ook gezien het gemak om de groei van de wortels in een aeroponisch systeem te sturen, zeggen de auteurs van het onderzoek dat bevindingen de weg kunnen effenen voor de implementatie van aeroponische teelt op basis van de ontwikkeling van “specifieke elicitors om de opbrengst van bioactieve wortelbestanddelen te verhogen en te optimaliseren.”

Bronnen o.a. MMJDaily (EN), MaximumYield (EN), MDPI (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter