Home Cannabis Bedrijven racen om een “miljard keer gevoeliger” Breathalyzer voor wiet te bouwen

Bedrijven racen om een “miljard keer gevoeliger” Breathalyzer voor wiet te bouwen

door drugsinc

Bedrijven racen om een "miljard keer gevoeliger" Breathalyzer voor wiet te bouwen

Traditionele alcohol-breathalyzers worden al sinds de jaren 50 gebruikt. Momenteel zijn er vele bedrijven in de wereld druk bezig met het ontwikkelen van hét nieuwe analyse apparaat voor de herkenning van cannabis gebruik.

THC gebruik en intoxicatie is een ernstig gevaar op de wegen. Hoewel marihuana chauffeurs in het verkeer waarschijnlijk minder schaadt dan alcohol, is het nog steeds de oorzaak van talloze dodelijke slachtoffers.

Daarom zijn verschillende bedrijven en onderzoekers op zoek naar een goed functionerende marihuana-breathalyzer die THC-intoxicatie bij chauffeurs kan meten.

Het probleem is dat marihuananiveaus veel minder waarneembaar zijn in onze adem dan alcohol.

Legalisatie van cannabis en dodelijke slachtoffers

In een relatief korte tijd hebben we gezien dat het gebruik van marihuana van uniform illegaal in de VS ging naar legaal, in verschillende hoedanigheden, in 33 staten. In heel de wereld is natuurlijk een beweging gaande op dit gebied.

Hoewel dat grote implicaties heeft voor mensen die ervan afhankelijk zijn voor medisch gebruik of voor recreatief gebruik, is het aantal verkeersdoden veroorzaakt door intoxicatie door THC in sommige landen toegenomen na legalisatie in die landen of staten.

Hoewel de statistieken verre van eenduidig zijn over de algemene gevaren van legalisatie, is het wel duidelijk dat er een manier moet zijn voor de autoriteiten om bestuurders die onder invloed zijn te kunnen meten.

De moeilijkheden van THC-detectie

Ademkalibratiekits voor alcoholintoxicatie zijn standaardkwesties voor politieagenten sinds ze voor het eerst in de jaren 50 in gebruik kwamen. Ze zorgen voor een gemakkelijke meting van intoxicatieniveaus – daarbij blaast de bestuurder in een buisje.

Het testen op marihuana is iets ingewikkelder. Typische tests vereisen bloed-, urine- of haarmonsters en de resultaten laten meestal zien of THC in het systeem van de persoon zit, maar niet de huidige intoxicatieniveaus.

Een breathalyzertest kan dit probleem misschien oplossen, maar het komt ook met zijn uitdagingen.

“De fundamentele uitdaging is dat THC in ademhaling bestaat in concentraties die ongeveer een miljard keer minder zijn dan alcohol,” verklaarde Dr. Mike Lynn, CEO van de startup Hound Lab, aan Digital Trends.

“Dat betekent dat je een breathalyzer nodig hebt die letterlijk een miljard keer gevoeliger is als je hem voor marihuana gaat gebruiken. Het is alsof je 25 of 30 specifieke zandkorrels identificeert op een strand dat meer dan anderhalve kilometer lang is. Dat is een behoorlijk zware wetenschappelijke klus om op te lossen. “

Bestaande ‘drugalyzers’ analyse apparatuur en ontwikkelingen

Hound Labs heeft zelfs een wiet ademhalingsapparaat gemaakt. Het door ondernemingen gesteunde bedrijf heeft onlangs ruim € 27 miljoen euro ($ 30 miljoen) opgehaald en heeft een onderzoek gepubliceerd waarin wordt aangetoond hoe hun apparaat kan gaan werken.

De studie beweert dat het apparaat kan detecteren of een gebruiker zeer recent marihuana heeft gerookt en of ze zich in het piekstoornis venster bevinden dat 2 of 3 uur na het roken duurt.

Hound Labs is druk bezig zijn product te commercialiseren.

Een Canadese startup genaamd SannTek Labs heeft recentelijk ook Y Combinator-ondersteuning van investeerders ontvangen om een soortgelijk apparaat te ontwikkelen, hoewel het mogelijk nog iets langer duurt voordat dit voor de markt geschikt is.

Researchers van de Universiteit van Pittsburgh

Onlangs onthulden onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh ook hun visie op de marihuana-breathalyzer. Hun apparaat bevat koolstofnanobuizen die duizenden keren kleiner zijn dan een mensenhaar die helpen bij het identificeren van THC-moleculen wanneer een gebruiker in een buis ademt.

“We stellen ons voor dat deze sensor kan worden geproduceerd als een breathalyzer zoals een alcohol-breathalyzer,” zei hoofdonderzoeker Alexander Star, een professor in chemie en bio-engineering.

Ervin Sejdic, PhD (links) en Alexander Star, PhD, houden het prototype van hun THC-detecterende apparaat omhoog.
Ervin Sejdic, PhD (links) en Alexander Star, PhD, houden het prototype van hun THC-detecterende apparaat omhoog. (bron)

Met behulp van koolstofnanobuisjes heeft het team van Star echter een manier gevonden om tetrahydrocannabinol (THC) te detecteren, het ingrediënt in marihuana dat een high in de adem van de gebruiker creëert.

Deze holle nanobuisjes zijn 100.000 keer dunner dan een mensenhaar. De elektrische componenten van moleculen in de adem binden zich aan de buizen. Omdat verschillende moleculen met verschillende snelheden binden, kan het type stof, inclusief THC, worden gedetecteerd.

Star zei dat deze sensoren THC kunnen detecteren met dezelfde nauwkeurigheid als massaspectrometrie, de gouden standaard voor detectie.

“Voordat het apparaat beschikbaar kan worden gesteld voor gebruik door de politie, moet het op honderden, zo niet duizenden mensen worden getest.”, zei Star.

Tot nu toe is het apparaat, dat lijkt op een breathalyzer die wordt gebruikt om op alcohol te testen, alleen in het laboratorium getest met ademmonsters die ook kooldioxide, water, ethanol, methanol en aceton bevatten.

Ingebruikname blijft nog ver weg

Hoewel er ongetwijfeld vooruitgang wordt geboekt, blijven er ook nog grote hindernissen over.

Zoals de website Vice opmerkt, is er geen echte standaard voor wat wietintoxicatie is. Op dit moment is er, in tegenstelling tot alcohol, nog geen standaard voor THC-intoxicatie of is deze vastgelegd in enige regelgeving. Deze apparaten zullen de politie en autoriteiten waarschijnlijk daarom nog lang niet gaan gebruiken.

“Een standaard bepalen voor hoeveel THC te veel is, is een taak voor medische professionals en niet voor ons als chemische ingenieurs.”, stelt professor Alexander Star.

Lees meer op InterestingEngineering (EN, bron), WebMD (EN, bron) en Vice (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter