Onderzoek: Cannabisgebruik weinig invloed op cognitieve vermogens op lange termijn

door drugsinc

Onderzoek: Cannabisgebruik heeft weinig invloed op de cognitieve vermogens op de lange termijn

In een twintigjarig onderzoek naar sets van identieke tweelingen met verschillende cannabis gewoonten werden geen aanwijzingen gevonden voor een significante lange termijn impact op cognitieve vaardigheden als gevolg van cannabisgebruik.

Een recent gepubliceerde studie van de University of Minnesota naar tweelingen van 11 jaar tot volwassenheid suggereert dat cannabisgebruik weinig invloed heeft op de cognitieve vaardigheden op de lange termijn, volgens een rapport van Associated Press over het onderzoek. De 20-jarige studie volgde 2.410 sets van identieke tweelingen uit Minnesota, waarvan 364 verschillend cannabisgebruik hadden, waardoor ze in aanmerking kwamen voor de studie.

De studie, die nog steeds aan de gang is, observeert cognitieve, mentale gezondheids- en sociaaleconomische resultaten van cannabisgebruik. De tweelingen hebben om de twee jaar een nulmeting gekregen, inclusief een elektro-encefalogram waarbij de tweelingen ook worden gevraagd om zelfrapportage te maken over onderwerpen als de frequentie van hun cannabisgebruik en de fysieke effecten.

Zeer weinig bewijs voor dramatische effecten op het cognitieve vermogen

Dr. Jonathan Schaefer, postdoctoraal onderzoeker van het Institute for Child Development (ICD) aan de Universiteit van Minnesota, vertelde dat de onderzoekers tot dusver hebben geconcludeerd dat “er zeer weinig bewijs is dat cannabis dramatische effecten heeft op het cognitieve vermogen, althans vanaf de adolescentie in het begin van de volwassenheid”.

Dr. Steve Malone, de co-auteur van de studie, zei dat hoewel de tweelingen die meer cannabis gebruiken voldoen aan de criteria voor meer geestelijke gezondheidsproblemen, het slechter doen in termen van sociaaleconomische status en iets lager scoren op vocabulaire tests, die resultaten niet direct gekoppeld aan cannabisgebruik. De resultaten suggereren eerder dat cannabisgebruik door adolescenten educatieve of motiverende problemen kan veroorzaken die de academische en beroepsstatus later in het leven kunnen beïnvloeden.

De onderzoekers ontdekten dat 76% van de tweelingen die zwaardere cannabisgebruikers waren, na de middelbare school onderwijs bleven volgen, vergeleken met 82% van de lichtere of nuchtere tweelingen. Het gemiddelde tussen de broers en zussen verschilde gemiddeld met ongeveer 0,2 punten, zo bleek.

De steekproef van tweelingen representatief, cannabis geen dramatische effecten heeft op het cognitieve vermogen (afb.)
De steekproef van tweelingen representatief, cannabis geen dramatische effecten heeft op het cognitieve vermogen (afb.)

Malone merkte op dat “de steekproef van tweelingen representatief is voor de bevolking van de hele staat Minnesota. Onderzoekers van de Universiteit van Colorado in Boulder hebben ook een aanvullende studie uitgevoerd die kan worden gebruikt om de resultaten in beide staten te vergelijken, waardoor onderzoekers de impact van legalisatie op middelenmisbruik kunnen observeren.

Bronnen o.a. Drugabuse (EN), GanjaPreneur (EN), NCBI (EN), ScienceDirect (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]