Tsjechië op weg naar legalisering van cannabis

door Team Inc.

Tsjechië-Praag

In Tsjechië zijn hennepproducten zoals marihuana, hasj en cannabisolie al jaren verkrijgbaar in apotheken. Praag plant nu volledige legalisatie voor 2023 in navolging van Duitsland.

Toeristen in Praag kunnen de indruk krijgen dat de Tsjechische hoofdstad ook de cannabishoofdstad van Europa is. Van stickers tot posters, het iconische blad van de marihuanaplant is overal te zien. Het siert ook de ramen en gevels van tal van winkels die alles bieden wat iemand nodig heeft om de plant te laten groeien – van teelaarde, zaden en kunstmest tot lampen om de plant binnenshuis te kweken. Veel supermarkten bieden ook drankjes aan, evenals chocolade, zalven of crèmes die cannabis bevatten.

Die eerste indruk is enigszins misleidend. Deze producten bevatten maximaal 1% van de psychoactieve stof tetrahydrocannabinol (THC) en je wordt er niet high van. Naast de gedroogde bloemen, komt cannabis voornamelijk in de vorm van gefermenteerde en geperste bloemen en oliën, ook wel bekend als ‘hasj’. Deze producten zijn allemaal nog steeds illegaal in Tsjechië als ze meer dan 1% THC bevatten.

Regelgeving

Het bezit tot maximaal 10 gram marihuana, hasj of hennepolie of het kweken van maximaal vijf cannabisplanten is een overtreding waarop een boete van maximaal € 500 ($ 495) staat. Jaarlijks krijgen zo’n 20.000 Tsjechen een boete. Het bezit van grotere hoeveelheden kan leiden tot gevangenisstraffen van maximaal vijf jaar. Hierdoor zitten momenteel honderden mensen in de gevangenis.

Tegelijkertijd zijn marihuana en andere hennepproducten sinds 2017 in apotheken verkrijgbaar voor mensen met een doktersrecept waaruit blijkt dat ze een medische noodzaak hebben om cannabis te consumeren. Alle andere consumenten moeten hun toevlucht nemen tot de zwarte markt. Omdat hennepteelt ook illegaal is in het land, ontvangen apotheken hun goederen uit landen als Nederland en wordt cannabis voor de zwarte markt illegaal verbouwd.

Cannabisgebruik hoog in Tsjechië

Hoewel het nog steeds tegen de wet is, is de consumptie van stoffen die THC bevatten wijdverbreid in Tsjechië. Ongeveer 30% van de volwassen bevolking heeft marihuana geprobeerd en 8% tot 9% gebruikt het regelmatig, volgens het Addiction Report dat in augustus 2022 is uitgebracht door het National Monitoring Centre on Drugs and Addiction (NMS). Volgens de gegevens gebruiken ongeveer 800.000 mensen cannabis in het land met zo’n 11 miljoen inwoners.

“We zijn een van de landen met het hoogste percentage mensen dat in hun leven minstens één THC-ervaring heeft gehad”, vertelde Pavla Chominova, hoofd van het observatorium, dagelijks aan Pravo. Volgens het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD) staat Tsjechië op de eerste plaats van alle EU-landen met 23% THC-gebruikers in de leeftijdsgroep van 15-34 jaar. Als het om harddrugs gaat, staat het land daarentegen ergens midden op de Europese ranglijst.

Tegen zwarte markt

De Tsjechische centrumrechtse regeringscoalitie is nu begonnen met het opstellen van wetgeving om producten die THC bevatten volledig te legaliseren.”Ondanks de eerdere decriminalisering hebben we nog steeds een zwarte markt, is er geen officiële productie en geen kwaliteitscontrole, net zoals er geen controle is op de verkoop aan jongeren onder de 18″, vertelde Jindrich Voboril, de Tsjechische drugscommissaris.

De kwestie van cannabis werd op de agenda gezet door de Tsjechische Piratenpartij (CPS), het kleinste lid van de regeringscoalitie. “Legalisatie zal Tsjechië een vrijer land maken. Het zal miljarden in de overheidsbegrotingen brengen die tot nu toe op straat zijn verspild”, aldus de partij op Twitter. Volgens schattingen van de partij zou het belasten van hennepproducten de Tsjechische Republiek jaarlijks ongeveer 800 miljoen euro opleveren.

Wetsvoorstel voor 2023

Eind september 2022 gaf de regering in Praag Voboril de opdracht om een ​​wet op te stellen om cannabis te legaliseren. In maart 2023 zal de drugscommissaris een eerste ontwerp van het wetsvoorstel presenteren. De enige coalitiepartij die nog sceptisch staat tegenover het plan is de Christen-Democratisch-Conservatieve Volkspartij (KDU-CSL). Voboril, zelf lid van de liberaal-conservatieve Democratische Burgerpartij (ODS) van premier Petr Fiala, is er echter van overtuigd dat “als de staat drugsgebruik legaliseert en onder controle krijgt, het risico op verslaving zal afnemen.” In zijn wetsontwerp stelt hij voor dat overheidsinstanties zowel de productie als de verkoop in handen nemen.

Het idee is dat er vergunninghoudende bedrijven zullen zijn die onder strikte regels werken voor de productie en distributie van marihuana, legde de Tsjechische drugscommissaris uit. Dealers zouden een staatsvergunning moeten aanvragen. Het is nog onduidelijk of gebruikers zich moeten registreren.

Volgens Voboril coördineert Tsjechië de totstandkoming van de legalisatiewet met Duitsland, waar de federale overheid ook van plan is om cannabis te legaliseren: “Onze collega’s uit Duitsland willen dat hennep voor de Duitse markt alleen binnen Duitsland wordt verbouwd en verwerkt en dat wij doen hetzelfde. Ik vind daarentegen dat we elkaar moeten bevoorraden.”

Bron: dw.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]