Wietolie strafbaar? Amerikaanse topbasketbalster overgeplaatst naar Russische strafkolonie

door Team Inc.

Brittney-Griner

De Amerikaanse Brittney Griner werd in februari opgepakt in Moskou wegens het bezit van wietolie. Ze werd veroordeeld tot 9 jaar cel. Het einde lijkt nog niet in zicht nu ze is overgeplaatst naar een Russische strafkolonie. Bizar!

Hoewel haar advocaten in hoger beroep vechten voor haar vrijlating en ook Biden dit eist, wordt ze overgeplaatst naar een soort strafkamp. En dit alles omdat ze wietolie bij zich had op de luchthaven van Moskou voor haar vape.

Hoger beroep

De topatlete ging in hoger beroep tegen de uitspraak die de rechtbank in augustus had gedaan. Eind oktober is dit echter verworpen waarbij de rechter maar een paar minuten nodig had voor het oordeel. Het vonnis bleef ongewijzigd, waarbij wel rekening wordt gehouden met het feit dat ze al sinds maart zit opgesloten.

Er was eerder sprake van dat Griner mogelijks deel zou uitmaken van een gevangenenruil tussen Moskou en Washington. Daar is nog niets over bekend. Er zou een mogelijke ruil plaatsvinden met wapenhandelaar Viktor Bout, die zijn straf uitzit in de VS. Ook Paul Wheland werd mogelijk onderdeel van de ruil. Hij werd in 2020 opgepakt en veroordeeld tot zestien jaar cel wegen vermeende spionage. Echter lijkt dit nu van de baan.

Strafkamp door bezit wietolie

Begin november is Griner overgebracht naar een strafkolonie. Waar is niet bekend. Deze staan bekend om de slechte hygiënische omstandigheden, zware fysieke arbeid en zeer slechte toegang tot gezondheidszorg. Haar situatie lijkt dus nog verder verslechterd.

De Amerikaanse president Joe Biden roept Moskou op om haar leefomstandigheden te verbeteren. Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, gaf eerder al aan dat Griner onwettig vast blijft zitten in onaanvaardbare omstandigheden.

Bron: bbc.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]