Gebruik edibles beter dan het roken van cannabis tijdens de pandemie

door Team Inc.

2020-03-20-Gebruik edibles beter dan het roken van cannabis tijdens de pandemie

COVID-19 is een wereldwijde zorg geworden. We willen allemaal weten wat we moeten doen om veilig en gezond te blijven. Al is er voor velen geen ontkomen aan. Er zijn forse maatregelen genomen in veel landen, al verschillen deze ook van land tot land. We weten dat we minimaal anderhalve meter afstand moeten nemen, thuis moeten werken waar het kan en sociale contacten moeten vermijden. Er zijn zelfs landen op slot. Maar hoe zit het met roken van cannabis? Je moet toch iets verzinnen om de ‘lockdown’ door te komen.

Leafly sprak met verschillende artsen om te kijken of het roken van cannabis wel zo slim is tijdens deze pandemie. Zeker nu iedereen naar de coffeeshop rent om zijn producten in te slaan.

Wat kan het roken schaden tijdens de coronacrisis?

Dr. Steffanie Strathdee is een epidemioloog van infectieziekten die haar carrière heeft besteed aan het verminderen van schade bij mensen met drugsverslaving. Hoewel ze niet beweert een expert te zijn in cannabis of longgeneeskunde, is ze op dit moment wel van mening dat roken niet aan te raden is. Wanneer je toch recreatief of medicinaal cannabis wil gebruiken doe je er goed aan om edibles, tincturen of andere producten te nemen om je longen zo min mogelijk te irriteren.

“Op dit moment worden we geconfronteerd met een pandemie waarbij SARS-CoV-2 longcellen aanvalt, bij voorkeur in de onderste luchtwegen. Naar mijn mening is voorkomen beter dan genezen, dus ik zou iedereen die marihuana gebruikt aanraden om over te schakelen op edibles, vooral als ze onderliggende gezondheidsproblemen hebben zoals ademhalingsproblemen (astma, COPD), hartproblemen (hypertensie, diabetes) of immuuntekorten ‘, zei ze. Het is dus niet slim om je longen nog meer te schaden, terwijl er een ernstig ademhalingsvirus circuleert.

Bescherm de trilharen van je longen

“Voor meer informatie hebben we Dr. Laura Crotty Alexander geraadpleegd, een longarts voor kritieke zorg die al meer dan zeven jaar e-sigaretten bestudeert”, aldus Leafly. Met behulp van fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek begon Dr. Crotty Alexander de effecten van cannabisproducten op de long- en immuunfunctie te bestuderen, omdat een groot aantal mensen die nicotinevaporizers gebruiken ook THC of CBD rookt of verdampt.

Toen hem werd gevraagd naar trilharen en de effecten die roken van cannabis kan hebben op hun functie, zei Dr. Crotty Alexander: “Het is aangetoond dat het roken van marihuana het epitheel van de luchtwegen beschadigt, de slijmproductie verhoogt en verlies van trilharen (cilia) op epitheelcellen veroorzaakt.” Ze vervolgde: ‘Als trilharen afwezig of niet functioneel zijn, zal het slijm zich in de luchtwegen verzamelen, waardoor SARS-CoV-2 de kans krijgt om contact te maken met longepitheelcellen en deze te infecteren.’

Cannabis en tabak

Op de vraag of cannabisrook in dezelfde mate cilia beïnvloedt als tabaksrook, zei Dr. Crotty Alexander dat er op dit moment simpelweg niet genoeg overtuigende gegevens zijn om dit te weten. Ze merkte echter op dat de gevoeligheid voor de virale pathogeen SARS-CoV-2 zou kunnen toenemen met eventuele extra belasting van het longsysteem.

“Omdat dit een nieuwe ziekteverwekker is, werken we met zeer weinig harde gegevens, maar algemeen wordt aangenomen dat het inademen van rook in het algemeen een risicofactor is voor een ernstigere COVID-19-infectie”, zei ze. “Het roken van marihuana blijkt te zijn gekoppeld aan verhoogde hoest, sputumproductie, kortademigheid en piepende ademhaling, wat slechts fundamentele tekenen zijn dat de luchtwegen en longen geïrriteerd raken door het inademen van marihuanarook, wat leidt tot verhoogde slijmproductie en hoest.”

Geef je longen een ‘break’

Op de vraag of cannabisgebruikers vapen ook moeten vermijden, antwoordde Dr. Crotty Alexander: “Het is verstandig voor ons allemaal om te proberen onze longen zo gezond mogelijk te houden, in afwachting van besmetting met SARS-CoV-2 en mogelijk ontwikkelende COVID-19. Mensen met een hoog risico – mensen ouder dan 60 jaar en mensen met onderliggende longziekte, diabetes of hartaandoeningen – moeten extra voorzichtig zijn met hun gezondheid en hun longen.”

Toch moeten ook jonge mensen oppassen. Gezonde mensen onder de 30 jaar hebben net een epidemie meegemaakt die beter beken staat als EVALI. Een longaandoening die beter bekend staat als de vaping illness. Ongeacht leeftijd of onderliggende aandoening, zou iedereen moeten overwegen om zijn longen een ‘break’ te geven. “Het inademen van fijn stof – hetzij door sigaretten, marihuana, verbranding van kolen, verbranding van kachels of vervuiling – heeft altijd geleid tot een verminderde longfunctie en een verhoogde vatbaarheid voor longinfecties.”

Dit zijn ongekende tijden, en hoewel we veel veranderen aan onze gewoonten om de verspreiding van dit virus tegen te gaan, kan het lonen om ook te stoppen met roken. Met tal van alternatieve producten, zoals eetwaren, tincturen, pleisters en actuele producten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, kan cannabis nog steeds een deel van je leven zijn op een manier die geen onnodige irritatie aan de longen veroorzaakt.

Lees meer op Leafly.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]