Heerlen beslist snel over deelname wietproef

door Team Inc.

2019-10-01-Heerlen beslist snel over deelname wietproef

De gemeente Heerlen besluit in het eerste kwartaal van dit jaar of ze zich aanmeldt voor de proef met gereguleerde wietteelt. Dat schrijft waarnemend burgemeester Emile Roemer in een informatiebrief aan de gemeenteraad.

Momenteel is nog niet bekend aan welke eisen deelnemende gemeenten moeten voldoen. Als dit bekend is, wordt de raad opnieuw geïnformeerd. Voor april zal er dan een besluit vallen.

Interesse

Heerlen heeft zijn interesse voor deelname al in een vroeg stadium bij de Minister van Justitie en Veiligheid kenbaar gemaakt. „Het college neemt echter pas een definitief standpunt in als alle voorwaarden voor deelname bekend en gewogen zijn”, schrijft Roemer aan de gemeenteraad.

In het zogeheten Experiment Gesloten Coffeeshopketen wordt de hele productie en distributieketen van wiet en hasj ondergebracht. Geselecteerde telers zullen softdrugs produceren voor coffeeshops. Deelnemende coffeeshops mogen enkel bij deze telers afnemen, die op hun beurt weer alleen aan deelnemende verkopers mogen leveren. Zo ontstaat een gesloten coffeeshopketen.

Tien gemeenten

In de proef is plek voor tien gemeenten. Het ministerie gaat uit van twee gemeenten met meer dan tien shops, vier gemeenten met tussen de drie en tien shops en vier gemeenten met één of twee shops. Heerlen valt met drie coffeeshops in de middelste categorie. Mocht Heerlen voor de proef geselecteerd worden, dan moeten alle drie de coffeeshops onderdeel worden van de gesloten keten.

Depla

In Heerlen wordt al jarenlang gepleit voor een proef met gereguleerde wietteelt. Voormalig burgemeester Paul Depla drong hierop aan vanwege de gevaren die illegale hennepteelt in woningen met zich meebrengt. Zo zorgt het illegaal aftappen van stroom voor brandgevaar.

In de proef is enkel plaats voor individuele gemeenten. Heerlen kan zich daardoor niet gezamenlijk met andere gemeenten aanmelden. Nadat de aanmeldingstermijn gesloten is, zal minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tien gemeenten aanwijzen.

Lees het volledige artikel op m.limburger.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]