Wiet op het werk: tips en rechten voor medicinale cannabispatiënten

door Team Inc.

Medische patiënten in Canada hebben al meer dan tien jaar toegang tot cannabisproducten. Nieuwe wetten die het gebruik door volwassenen toestaan, zowel medisch als recreatief, hebben werkgevers ertoe aangezet om cannabisclausules toe te voegen aan hun beleid op het gebied van arbeidsongeschiktheid.

Deze clausules verbieden doorgaans cannabisgebruik op het werk. Maar wat als je cannabis therapeutisch gebruikt? HR-adviseur en oprichter van High Values HR Erin Gratton, geeft een overzicht van de rechten die medicinale cannabispatiënten op het werk hebben. Ook deelt zij tips en tricks om met je baas te praten over het gebruik van mediwiet.

Rechten en plichten van werknemers

Werkgevers hebben de plicht patiënten, die geautoriseerd zijn om medicinale cannabis te gebruiken, een speciale werkplek te bieden wanneer dit nodig is. Net zoals iemand anders die een voorgeschreven medicijn gebruikt. Werkgevers moeten zich aanpassen aan de gezondheidssituatie van de medewerker, tenzij dit schadelijk is voor de normale werkzaamheden binnen het bedrijf. Wanneer je tijdens je werk hindernissen ervaart door je gezondheid, is het aan jou om je baas of de HR-afdeling te benaderen om met je mee te denken. Wel is het delen van medische gegevens vaak een drempel voor medewerkers. Gratton: “Gelukkig wordt er niet vaak van je verwacht dat je al je persoonlijke gezondheidszaken openbaar maakt.” Gratton beveelt aan om de Canadian Human Rights Commission te bezoeken voor meer informatie over de vragen die je baas wel en niet kan stellen over medische problemen.

Houd documentatie en autorisatie up-to-date

Sommige arbeidscontracten bevatten clausules die verplichte of vrijwillige openbaarmaking van bepaalde medische informatie vereisen, met name in veiligheidsgevoelige functies. Gratton beveelt aan vragen te stellen bij het controleren van bepaalde arbeidsdocumenten en een open dialoog te voeren over het beleid van een bedrijf. Het belangrijkste is dat je kan aantonen dat je cannabis voorgeschreven krijgt en bevoegd bent dit te gebruiken voor medische klachten. Zelf-diagnose wordt niet gewaardeerd door de meeste werkgevers. Zorg er daarom altijd voor dat je je documentatie van de arts up-to-date houdt.

Bespreek het met je manager of baas

Het vrijgeven van gezondheidsinformatie kan moeilijk zijn in een werkomgeving en vooral bij het bespreken van een medicijn dat zo gestigmatiseerd is als cannabis. De meeste werkgevers hebben een standaardbeleid. Het is daarom altijd goed om formeel schriftelijk een verzoek in te dienen en je daarbij te houden aan de interne processen. Probeer bestaande barrières te doorbreken en goed te verwoorden wat je nodig hebt van je werkgever. Veel managers zijn vaak ook niet op de hoogte van medische cannabisrechten. Aan medewerkers kan worden gevraagd hoe vaak ze medicijnen moeten gebruiken en op welke tijden. Ook mag er gevraagd worden naar de gewenste consumptiemethode, zoals roken, vapen of andere manieren van inname. Bijvoorbeeld in de vorm van wietolie. Vaak wordt er ook gevraagd waar de cannabis vandaan komt. Niet alle cannabis is geautoriseerd om te gebruiken als medicijn. Het voldoet soms niet aan de strenge eisen van medicinale wiet en wordt dus niet erkent ondanks je medische status.

Cannabisgebruik op werk

Wanneer alles is goedgekeurd en je werkgever gaat akkoord met medisch gebruik op het werk, heb je natuurlijk nog te maken met je collega’s. Voor hen zal het niet de gewoonste zaak van de wereld zijn. Houd daar dus rekening mee wanneer je erop wordt aangesproken of wanneer er mensen zijn die het niet meteen begrijpen. Probeer daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Gratton raadt wel aan om medicinale cannabis eerst thuis te testen. Vooral als cannabis nieuw voor je is, kan het onvoorspelbare effecten hebben. Dat wil je liever niet als eerst op de werkvloer ervaren. Kijk verder met een arts naar de meest geschikte dosis en consumptiemethoden voor jou. Zodat het je werkprestaties zo min mogelijk beïnvloed.

Voorbeeldfunctie van Canada

In veel opzichten kijkt de wereld naar Canada om te zien hoe werkgevers medische cannabispatiënten opvangen. “Werkplekaccommodatie is een tweezijdig proces, vooral als het gaat om medicinale cannabis”, zegt ze. “Het is belangrijk om een ​​veilige en open dialoog te hebben om tot een gemeenschappelijk begrip te komen over hoe we een veilige en inclusieve werkruimte voor iedereen kunnen creëren.”

Lees meer op Leafly.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]