Klimaatverandering: hennep kan erg belangrijk zijn in het vastleggen van CO2

door Team Inc.

hennepplanten-in-kas

Hennep is een van de snelst groeiende planten ter wereld en is twee keer zo effectief in het het absorberen en vasthouden van koolstof dan bomen.

In het licht van de huidige klimaatcrisis is dit een opmerkelijk feit. Zeker omdat hennep nauwelijks wordt genoemd in alle debatten omtrent klimaatverandering.

Absorberend effect van hennep

Het is een van de snelst groeiende planten ter wereld en kan in 100 dagen wel 4 meter hoog worden. Onderzoek wijst uit dat de plant twee keer zo effectief is in het absorberen en vasthouden van koolstof dan bomen, waarbij 1 hectare (2,5 acres) hennep naar schatting 8 tot 22 ton CO2 per jaar absorbeert. Dat is meer dan welk bos dan ook. De CO2 wordt ook permanent vastgelegd in de vezels, die vervolgens kunnen worden gebruikt voor veel goederen, waaronder textiel, medicijnen, isolatie voor gebouwen en beton. Autofabrikant BMW gebruikt het zelfs om kunststoffen in verschillende auto-onderdelen te vervangen.

Hoewel de wetgeving rond het gebruik van hennep voor verschillende doeleinden in veel landen steeds soepeler wordt, is de kracht van de plant nog steeds onvoldoende benut. De hele plant is bruikbaar en de mogelijkheden legio. Dat maakt deze superplant niet alleen veelzijdig maar ook extreem milieuvriendelijk.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]