Zelensky pleit voor legalisering van medicinale wiet

door Team Inc.

oekraïne-medicinale-wiet

De president van Oekraïne roept op tot legalisering van medische wiet om Oekraïners te helpen omgaan met oorlogstrauma’s. In een toespraak tot het Oekraïense parlement op 28 juni zei president Volodymyr Zelensky dat alles moet worden aangegrepen om Oekraïners, al onze burgers, de pijn, stress en oorlogstrauma’s te helpen doorstaan.

Hoe moeilijk of ongebruikelijk sommige ‘oplossingen’ ook mogen lijken. “In het bijzonder moeten we eindelijk op wiet gebaseerde medicijnen legaliseren voor iedereen die ze nodig heeft, met passend wetenschappelijk onderzoek en gecontroleerde Oekraïense productie.”

Wiet tegen oorlogstrauma’s

De president benadrukte dat het verstrekken van toegang tot medicinale wiet een therapeutische optie kan zijn voor burgers die meer dan een jaar van intense conflicten hebben doorstaan ​​nadat Rusland het land in februari 2022 binnenviel.
Tijdens zijn presidentiële campagne van 2019 sprak Zelensky ook zijn steun uit voor de legalisering van medicinale cannabis. Het kabinet van Zelensky heeft stappen ondernomen om medicinale wiet te legaliseren door vorig jaar een ontwerp hervormingswetgeving goed te keuren. Deze moet nog langs het kabinet.

Minister van Gezondheidszorg Viktor Liashko: “We begrijpen de negatieve gevolgen van oorlog op de geestelijke gezondheid. Er is geen tijd om te wachten.” Liashko pleit voor een beter toegang van patiënten tot de noodzakelijke behandeling van kanker en posttraumatische stressstoornis als gevolg van oorlog.

Rusland versus Oekraïne

De beleidswijziging zou Oekraïne in schril contrast plaatsen met zijn langdurige agressor Rusland, dat een bijzonder krachtig standpunt heeft ingenomen tegen hervorming van het cannabisbeleid op internationaal niveau via de Verenigde Naties. Het land heeft Canada veroordeeld voor het landelijk legaliseren van marihuana.

De afgevaardigde van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vorig jaar dat de legalisering in de Verenigde Staten en Canada “een punt van ernstige zorg voor ons” zijn, volgens een bericht op sociale media van het officiële account van het bureau. “Het is zorgwekkend dat verschillende lidstaten van de Europese Unie overwegen hun drugscontroleverplichtingen te schenden.”

Zelensky’s opmerkingen over het legaliseren van medicinale cannabis kwamen op dezelfde dag dat het Luxemburgse parlement stemde om het bezit en de teelt van marihuana door volwassenen te legaliseren, waarmee het het tweede land in de Europese Unie is dat een einde maakt aan het verbod.

Bron: filtermag.org (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]