Hoogleraar criminologie Fijnaut wil legalisering van cannabis in de EU

door Team Inc.

2021-01-30-Hoogleraar criminologie Fijnaut wil legalisering van cannabis in de EU

Cyrille Fijnaut (74) pleit in zijn nieuwe boek voor legalisering van cannabis in heel de EU. Iedereen weet dat dat de war on drugs geen enkel effect heeft. Om een einde te maken aan de georganiseerde misdaad. Dit liet hij weten in een interview met Knack.

De gepensioneerde hoogleraar criminologie en strafrecht, onder andere aan de Universiteit Rotterdam is een autoriteit op het vlak van misdaad, politie en justitie. In zijn nieuwe boek schrijft hij over een van de kraamkamers van de georganiseerde misdaad, havenstad Rotterdam. Fijnaut: “Door het gevoerde drugsbeleid kon de georganiseerde misdaad zich diep nestelen in de Nederlandse samenleving.”

Slecht drugsbeleid

“Eind jaren negentig werden de cannabisplantages en drugs­labs in Nederland almaar groter. Toen waarschuwde ik dat Nederland zoals Colombia aan het worden was. Want drugsproductie legt een enorm beslag op de samen­leving”, zo verduidelijkt de criminoloog in het interview met Knack. “Dan heb je locaties nodig, mensen die kunnen produceren, productiemiddelen én transport. Dat heeft men in Nederland te lang onderschat. Waardoor het probleem heel groot is geworden.”

Dat de Nederlandse overheid oogkleppen op had blijkt wel. Er wordt meer drugs onderschept dan ooit. Besef je dan maar eens hoeveel drugs er wel op de gewenste plek komt. Crystal meth, cocaïne en veel synthetische designerdrugs als 3 MMC vindt zijn weg eenvoudig naar de straat. Vaak sneller bezorgd dan een pizza. Kan het nog gekker.

Is legalisering de oplossing?

In Nederland is politieke ongelijkheid over de legalisering van bepaalde drugs en of het hoofd kan bieden aan de georganiseerde misdaad. “Als je het doet, dan het best in EU-verband én onder een aantal voorwaarden.” Natuurlijk kan je de misdaad nooit helemaal uitbannen en moet de politie interventies doen en daadkrachtig optreden om het illegale circuit onder controle te houden.

Eigenlijk is het bizar te noemen dat er in Europa nog niet eens wordt gesproken over legalisering terwijl cannabis in Canada en grote delen van de Verenigde Staten zowel recreatief als medisch is gelegaliseerd. Op een gegeven moment ligt het thema toch op tafel. Daarom pleit ik ervoor om de discussie op gang te brengen in Brussel. Maar spijtig genoeg: ook in het laatste drugsbeleid van de Europese Commissie staat géén woord over deze ontwikkelingen. Dat vind ik echt helemaal verkeerd, want we staan aan de vooravond van een vrij stevig debat over die legalisering.”

www.hlnbe.be (Bron, NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]