Rwanda legaliseert teelt, verkoop en gebruik van medicinale cannabis

door drugsinc

Rwanda legaliseert teelt, verkoop en gebruik van medicinale cannabis

Het Oost-Afrikaanse land Rwanda heeft de teelt, verwerking en verkoop van medicinale cannabis officieel gelegaliseerd voor zowel export als binnenlands gebruik. De nieuwe rechtsorde plaatst het land een stap dichter bij de toetreding tot de steeds groter wordende wereldwijde cannabis industrie van meerdere miljarden dollars.

Het legalisatie document voor medicinale cannabis is ondertekend door de minister van Volksgezondheid, Daniel Ngamije, en de minister van Justitie, Johnston Busingye. De wet verduidelijkt echter dat het gebruik, de teelt en de verkoop van recreatieve cannabis verboden zal blijven en dat er strikte straffen van kracht blijven.

In Rwanda blijft een verbod op recreatieve cannabisgebruik

Ministerieel besluit nr. 003/MoH/2021 van 25/06/2021 stelt dat “elke investeerder of persoon die zich ertoe verbindt om een activiteit van teelt, verwerking, invoer, uitvoer en gebruik van cannabis en cannabisproducten voor medische doeleinden” hiervoor in aanmerking komt.

Onder de nieuwe wetgeving zullen er in totaal acht potentiële licentiecategorieën zijn, die vijf jaar geldig zijn. Elk van deze vergunningen kan worden geschorst als de vergunninghouder zich niet aan de regels houdt. Niet-naleving van de voorschriften onder elke vergunning zal resulteren in een administratieve boete van tussen € 1000,- (RWF 1 miljoen) en niet meer dan €42.750 (RWF 50 miljoen). Bij herhaling kan deze boete worden verdubbeld.

Bovendien zullen vergunninghouders worden verplicht om een hoog niveau van beveiliging in te voeren voor hun voorgestelde medicinale-cannabisfaciliteiten, waaronder het in dienst nemen van een erkend particulier beveiligingsbedrijf om de faciliteit 24 uur per dag te beveiligen.

Rwanda wordt het laatste land op het Afrikaanse continent dat een legale markt voor medicinale cannabis tot stand brengt, na onder meer Lesotho, Zimbabwe, Marokko en Oeganda.

Bronnen o.a. AllAfrica (EN), Canex (EN), ChimpReports (EN), TheEastAfrican (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]