Smartphones kunnen worden gebruikt om bij te houden of je high bent

door drugsinc

Smartphones kunnen worden gebruikt om bij te houden of je high bent

Uit onderzoek van het Rutgers Institute for Health, Health Care Policy and Ageing blijkt dat de sensoren in smartphones nuttig kunnen zijn om vast te stellen of iemand onder invloed is van cannabis. De studie leverde voorlopig bewijs op dat dezelfde sensoren die voor GPS worden gebruikt, kunnen voorspellen of iemand high is, met een zeer hoge nauwkeurigheid.

Het doel van het onderzoek was om de haalbaarheid te evalueren van het gebruik van sensorgegevens van smartphones om episodes van cannabisintoxicatie in de natuurlijke omgeving te identificeren. Onderzoekers konden 60 van de 451 gerapporteerde episodes van cannabisgebruik voorspellen door alleen de tijdfunctie te gebruiken. Ze konden patronen zien in de dag van de week en de tijdstippen van de dag waarop cannabisgebruik het meest waarschijnlijk was. Deze nauwkeurigheid nam toe tot 90% toen tijdfunctiegegevens en gegevens van de versnellingsmeter van de telefoon samen werden geanalyseerd. Versnellingsmeters in mobiele telefoons worden gebruikt om de oriëntatie van de telefoon te detecteren door de lineaire bewegingsversnelling te meten.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Drug and Alcohol Dependence en omvatte 57 jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar in Pennsylvania, VS. De deelnemers rapporteerden aan de onderzoekers wanneer ze cannabis gebruikten, dat was minstens twee keer per week, het team gebruikte vervolgens de gegevens van de telefoons van de deelnemers om patronen in hun gedrag uit te werken en een verband te leggen met cannabisgebruik.

“Door de sensoren in de telefoon van een persoon te gebruiken, kunnen we misschien detecteren wanneer een persoon cannabisintoxicatie ervaart en een korte interventie leveren wanneer en waar dit de meeste impact kan hebben om cannabisgerelateerde schade te verminderen.”

Smartphones om cannabisgebruik te detecteren

Cannabisgebruik kan bij sommige mensen een langzame reactietijd veroorzaken, wat gevaarlijke gevolgen kan hebben voor mensen, onder andere op de werkplek. Bestaande methoden voor het detecteren van cannabisintoxicatie, zoals bloed- of speekseltesten, hebben hun beperkingen omdat ze de mate van invloed bij een persoon niet nauwkeurig kunnen meten, en dus niet in staat zijn om een nauwkeurige veronderstelling te maken dat iemand de taak veilig kan uitvoeren.

Toen de door het team verzamelde gegevens werden geanalyseerd, ontdekten ze dat de haalbaarheid van het gebruik van telefoonsensoren om subjectieve intoxicatie door cannabis te detecteren groot is. Er is echter verder onderzoek nodig om de prestaties van het algoritme te evalueren om onderscheid te maken tussen dronken rapporten en niet-bedwelmde rapporten.

Bronnen o.a. Forbes (EN), Leafie (EN), ScienceDirect (EN), ScienceDaily (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]