Malta zet stappen om cannabis te legaliseren, naar verwachting binnen 2 weken goedgekeurd

door drugsinc

Malta zet stappen om cannabis te legaliseren, naar verwachting binnen 2 weken goedgekeurd

Het wetsvoorstel dat voorziet in de legalisering van cannabis voor persoonlijk gebruik in Malta heeft de voorlaatste stap voor definitieve goedkeuring doorstaan, met de stemming in de derde lezing in het Parlement.

Tijdens het onderzoek door de parlementaire commissie, dat afgelopen dinsdag eindigde, werden geen essentiële wijzigingen aangebracht en de eindstemming zal binnenkort worden gepland.

De hervorming, in opdracht van de Labour-regering met de verklaarde bedoeling om de georganiseerde misdaad aan te pakken die de zwarte markt van marihuana en zijn derivaten controleert, zal het bezit van cannabis tot zeven gram voor persoonlijk gebruik door volwassenen legaliseren.

De teelt van een beperkt aantal planten wordt toegestaan en er kunnen non-profit organisaties voor collectieve teelt worden opgericht.

Anderzijds blijft drugshandel buiten de legale kanalen een ernstig misdrijf.

Openbaar gebruik zal niet worden toegestaan en er zal een staatsautoriteit worden opgericht om de toeleveringsketen te controleren om te voorkomen dat een deel van de productie wordt omgeleid naar de zwarte markt.

In Malta geen maximumlimiet voor THC

De regering verwierp het voorstel om een maximumlimiet voor de THC-concentratie in te voeren, ingediend door de Nationalistische Partij, het Secretariaat voor Katholiek Onderwijs en Caritas, en legde uit dat elk ‘plafond’ in feite een open deur zou zijn voor drugshandelaars.

“Het is niet waar dat we met deze wet mensen aanmoedigen om cannabis te roken”, zei minister van hervorming Owen Bonnici in het laatste antwoord aan de commissie.

“Integendeel, we zullen op veel manieren proberen mensen aan te moedigen betere keuzes te maken en plezier te beleven aan andere vormen, zoals sport, cultuur of vrijwilligerswerk. Maar als een volwassene besluit cannabis te roken, moeten we hem als een volwassene behandelen en geef ze een veilig kanaal om het te verkrijgen. Wij geloven dat deze manier beter is dan die van criminalisering”.

In dit licht voorziet de wet ook in de schrapping uit het strafregister van een persoon van alle eerdere overtredingen voor het bezit van kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik.

Bronnen o.a. Ansamed (EN), Canex (EN), Leafie (EN), MaltaToday (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]