Marihuana-verslaving kan afhankelijk zijn van genetica

door drugsinc

Marihuana-verslaving kan afhankelijk zijn van genetica

Uit statistieken blijkt dat ongeveer 9% van de mensen die marihuana gebruiken op een bepaald moment in hun leven cannabisgebruiksstoornissen (CUD’s) ontwikkelen.

Een recent onderzoek onder leiding van Dr. Chandni Hindocha van het University College London (afdeling Clinical Psychopharmacology) heeft afgeleid dat sommige individuen genetisch vatbaarder zijn voor cannabisverslaving dan anderen.

Voor de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Addiction Biology, onderzochten onderzoekers drie verschillende markers van genetische variatie – in de genen die coderen voor CB1R en FAAH. Deze werden eerder verantwoordelijk gesteld voor cannabisverslaving maar zijn tot nu toe nog in geen enkele studie meegenomen. De varianten zijn betrokken bij het endocannabinoïdesysteem van het lichaam.

De studie

48 marihuanagebruikers kregen het medicijn via het “vapen” met een vaporizer toegediend in vier sessies:

  • Alleen CBD
  • Alleen THC
  • Beide CBD + THC
  • Een placebo

Deelnemers werden vervolgens getest voor niet alleen de drie genetische markers, maar ook voor een “verzadigdheid” meting, die bepaalden of gebruikers meer naar marihuana zochten na hun eerste consumptie.

Er werd ook een zogenaamde “drug cue salience” test gedaan waarbij afbeeldingen met cannabis of cannabisgebruik naast elkaar werden geplaatst met daarnaast meer neutrale, niet-drugs gerelateerde afbeeldingen.

Het resultaat

Onderzoekers ontdekten dat deelnemers die een van de single nucleotide polymorphism (SNP) -varianten in het CB1R-gen droegen meer trek hadden in cannabis vergeleken met anderen. Bovendien bleven dezelfde vrijwilligers een neiging vertonen naar de cannabis-gerelateerde beelden terwijl ze onder invloed waren van hun geïnhaleerde dosis.

Mensen met deze genetische marker zouden dus meer vatbaar kunnen zijn voor CUDs.


Hoewel de bevindingen kunnen leiden tot de ontwikkeling van een test, zijn de onderzoekers van mening dat er nog veel werk aan de winkel is om te bevestigen hoe deze genetische varianten de effecten van de cannabis softdrugs beïnvloeden en welke andere parameters moeten worden overwogen om te bepalen hoe kwetsbaar een persoon is voor CUDs, een cannabis gebruikersstoornis.

Aangezien cannabis zijn weg vindt in vele landen over de hele wereld, is de angst voor cannabisverslaving op een nieuw hoogtepunt, vooral op plaatsen waar alle vormen van cannabis al tientallen jaren illegaal zijn.

Lees het volledige artikel op Huffs ’n Puffs (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]