skip to Main Content
Menu
Moet Wiet Helemaal Legaal Worden?

Moet wiet helemaal legaal worden?

Spread the love ✌🏼

Het Nederlandse gedoogbeleid roept al jarenlang veel vragen op. Waar enerzijds de verkoop van wiet in coffeeshops wordt gedoogd, is anderzijds het telen ervan verboden. Waarom is dit beleid zo tegenstrijdig? En moet de wietteelt niet gewoon gelegaliseerd worden?

Wat is de huidige wet- en regelgeving rondom cannabis?

De gedachte dat Nederland nog steeds voorloopt op cannabisgebied is achterhaald. Het gedoogbeleid wordt intussen in alle opzichten voorbijgestreefd door het buitenland. Zo is in enkele staten van Amerika de wietteelt bijvoorbeeld gelegaliseerd en is in Uruguay het kweken en verhandelen van wiet ook geen enkel probleem.

De eerste Opiumwet dateert uit 1919 en geeft de regelgeving weer omtrent het Nederlands drugsbeleid. In de loop der jaren is deze meerdere malen aangepast, maar in grote richtlijnen toch hetzelfde gebleven. De huidige wet- en regelgeving rondom cannabis  in Nederland wordt vaak gezien als krom en verwarrend. Hoewel de verkoop van wiet wordt gedoogd, is telen ervan ten strengste verboden. Dit houdt in dat coffeeshophouders momenteel gedwongen zijn illegaal hun shop te bevoorraden.

Tevens zijn er strenge voorwaarden waaraan coffeeshops moeten voldoen om strafvervolging te ontlopen. Zo mag de handelsvoorraad niet meer dan vijfhonderd gram zijn en is het verboden om meer dan vijf gram softdrugs per dag aan iemand te verkopen. Daarnaast is het enerzijds wel strafbaar om voor eigen gebruik in bezit te zijn van vijf gram cannabis of minder, maar kan dit anderzijds niet tot vervolging leiden. Het telen van maximaal vijf hennepplanten zonder technische hulpmiddelen wordt ook niet vervolgd, maar bij het telen van meer dan vijf planten wordt uitgegaan van professionele teelt en hiervoor kan men een gevangenisstraf en een fikse boete krijgen.

Lees het volledige artikel op NPOFocus.nl (bron)

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Я люблю твій стиль письма. Ви добре зробили!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top