Japans gezondheidspanel ondersteunt motie om recreatief cannabisgebruik te criminaliseren

door drugsinc

Japans gezondheidspanel ondersteunt motie om cannabisgebruik Japan te criminaliseren

Slecht nieuws voor de recreatieve cannabis liefhebbers in Japan. Men is van plan het gebruik van recreatieve cannabis strafbaar te stellen na de vergadering van een panel van gezondheidsexperts vorige week. De wijziging omvat een herziening van de cannabiscontrolewet van het land.

Het panel van 12 gezondheidsexperts stond onder leiding van professor Tsutomo Suzuki van de Shonan University of Medical Sciences. Volgens The Mainichi kwam het panel tot hun besluit om de criminalisering van cannabisgebruik te steunen op basis van bezorgdheid over het misbruik van de drug door jongeren.

Momenteel verbiedt de Japanse wet voor cannabis, die in 1948 van kracht werd, de teelt en het bezit van cannabis, maar er zijn geen strafrechtelijke straffen voor het gebruik van de drug.

Bepalingen om het gebruik van cannabis te straffen waren naar verluidt uitgesteld vanwege de bezorgdheid dat henneptelers die de plant verbouwen om traditionele “shimenawa“-touwen voor Shinto-heiligdommen te maken, plantaardig materiaal kunnen inademen terwijl ze aan het werk zijn.

Echter, eerder dit jaar presenteerde het ministerie van Volksgezondheid testresultaten die aantoonden dat er geen cannabinoïden waren gedetecteerd in de urine van boeren na het werken met het gewas. Deze bevinding bracht het panel naar verluidt tot de conclusie dat “er geen redelijke gronden zijn om het gebruik van marihuana niet te straffen.”

Noodzaak voor straffen recreatief cannabisfgebruik in Japan

Strafrechtelijke straffen voor cannabisdelicten in Japan omvatten momenteel gevangenisstraffen met werkstraf tot vijf jaar voor bezit van de drug en gevangenisstraffen met werk tot zeven jaar voor teelt. Het resulterende rapport van de panelvergadering stelt dat er een noodzaak is om soortgelijke straffen op te kunnen leggen voor het gebruik van cannabis.

Rapport stelt dat er noodzaak is om straffen op te kunnen leggen voor recreatief cannabisgebruik in Japan (afb.)
Rapport stelt dat er noodzaak is om straffen op te kunnen leggen voor recreatief cannabisgebruik in Japan (afb.)

De beslissing was echter niet unaniem onder de experts, waarbij drie van de 12 leden bezwaar maakten tegen het instellen van nieuwe strafrechtelijke sancties. Ze voerden aan dat een dergelijke stap “ingaat tegen de wereldwijde trend om zich te concentreren op het ondersteunen van herstel” en dat “niet kan worden gezegd dat cannabisgebruik sociale schade veroorzaakt, en dat er geen feitelijke gronden zijn om strafrechtelijke straffen op te leggen.”

Bijgevolg verwijst het rapport ook naar de introductie van inspanningen om het herstel te ondersteunen, met inbegrip van de behandeling van drugsverslaving en sociale rehabilitatie.

Desalniettemin zal elke aanscherping van het cannabisbeleid waarschijnlijk als negatief worden beschouwd in een mondiaal klimaat dat vaak decriminalisering en het niveau van potentiële legalisatie in landen als Portugal, Luxemburg en de VS ziet.

Hoewel het besluit om strafrechtelijke sancties op te leggen voor cannabisgebruik voor velen als een stap terug zal worden gezien, adviseerde het panel ook om op cannabis gebaseerde medicijnen – die momenteel in Japan aan beperkingen zijn onderworpen – te legaliseren.

Het rapport van het panel stelt de rijksoverheid voor om import, productie, verkoop en gebruik van medicinale cannabisproducten toe te staan voor een aantal gezondheidsindicaties – een motie die steeds meer wordt gesteund door artsen en pleitbezorgers in het land.

Bronnen o.a. Canex (EN), JapanTimes (EN), Mainichi (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]