Home Cannabis Minder meldingen van illegale cannabisplantage

Minder meldingen van illegale cannabisplantage

door Team Inc.

Illegale-cannabisplantage

Afgelopen jaar betrapten de politie en energieleveranciers 1.060 illegale cannabisplantages op het stelen van minstens 75 miljoen kWh elektriciteit. Dat is beduidend minder dan de 1.800 plantages die in 2021 betrapt werden op het aftappen van 111 miljoen kWh energie, meldt Netbeheer Nederland donderdag.

Volgens Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van energienetbeheerders, is de daling niet perse goed nieuws. “Het betekent niet dat het aantal plantages daadwerkelijk afneemt”, zegt woordvoerder Theo Scholte tegen het AD. “Het lijkt erop dat de meldingsbereidheid is afgenomen.”

Risico van cannabisplantage

De netbeheerders merken “dat er opvallend minder meldingen binnenkomen”, ook via de anonieme tiplijn van de politie. Een woordvoerder van de anonieme tiplijn Meld Misdaad Anoniem bevestigt dat het aantal meldingen over wietplantages al jaren daalt. “We hebben er geen diepgaand onderzoek naar gedaan, maar we vermoeden dat het te maken heeft met de regulering van de hennepteelt”, zegt de woordvoerder tegen het AD.

De overheid praat al jaren over experimenteren met gereguleerde wiet en later dit jaar gaan de eerste gemeentes eindelijk legaal geproduceerde wiet verkopen. “Als gevolg daarvan zien mensen mogelijk minder de urgentie in van het melden van een cannabisplantage in hun omgeving.

Maar volgens Netbeheer Nederland zijn deze meldingen nog steeds van groot belang omdat illegale hennepkwekerijen op zolders en kelders van woningen gevaarlijke situaties kunnen opleveren. “Jaarlijks zijn er zo’n 65 woningbranden door illegale en defecte technische installaties in woningen bestemd voor de hennepteelt”, zegt Scholte.

Bron: NLtimes (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter