Nicotinezakjes (snus) verboden in Nederland

door Team Inc.

2021-11-13-Nicotinezakjes (snus) verboden in Nederland

Nicotinepouches (snus) met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje mogen niet meer verkocht of verhandeld worden in Nederland. Het product is schadelijk voor de gezondheid, zo oordeelt de NVWA.

De nicotinezakjes of nicopods gaan uit de handel omdat gebruikers, waaronder veel jongeren, de schadelijke en verslavende stof nicotine binnen krijgen. Dit schaadt de gezondheid blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Snus verboden onder Warenwet

Nicotinezakjes vallen op dit moment nog niet onder de Tabaks- en rookwarenwet, omdat ze geen tabak bevatten. Wel vallen deze producten onder de Warenwet. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat nicotinezakjes met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje schadelijke levensmiddelen zijn. Daarom zijn deze producten in Nederland nu verboden onder de Warenwet.

Het product snus is erg populair en ligt in tabakswinkels, maar is ook verkrijgbaar via veel webshops. Er is dus erg gemakkelijk aan te komen. Gebruikers krijgen de nicotine binnen via het slijmvlies en speeksel – door het nicotinezakje onder hun bovenlip te stoppen. Wel verontrustend hoe snel dit product verboden is en roken alleen maar steeds duurder wordt.

De NVWA roept importeurs en verkopers van de nicotine pouches op om contact op te nemen om afspraken te maken wat er met de producten moet gebeuren.

Lees meer op nvwa.nl (Bron, NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]