Home Cannabis Wat gebeurt er als je cannabis met psychedelica mixt?

Wat gebeurt er als je cannabis met psychedelica mixt?

door drugsinc

Wat gebeurt er als je cannabis met psychedelica mixt?

High worden werd ooit gezien als een daad van afwijkend gedrag of cultureel verzet, maar nu, dankzij een verschuiving in de houding ten opzichte van drugs, is het wetenschap – zeker wanneer je denkt aan cannabis met psychedelica gemixt. Dit betekent dat onderzoekers eindelijk groen licht hebben gekregen om de effecten van geestverruimende stoffen te onderzoeken, wat heeft geleid tot nieuwe gegevens over de gevolgen van het mengen van cannabis met psychedelica en psychedelische drugs zoals LSD, paddo’s of ayahuasca.

De auteurs van het onderzoek presenteren hun werk in het tijdschrift Psychopharmacology en onthullen dat wiet de mystieke ervaringen versterkt die worden veroorzaakt door serotonerge psychedelica, een klasse drugs die het bewustzijn verstoort door in te werken op serotoninereceptoren in de hersenen.

“We hebben bewijs gevonden van meer intense mystieke, ego-ontbinding en visuele ervaringen in combinatie met cannabisgebruik”, schrijven ze, eraan toevoegend dat dit effect recht evenredig is met de hoeveelheid wiet die wordt geconsumeerd.

Om hun onderzoek uit te voeren, ondervroegen de auteurs 321 mensen over hun gebruik van psychedelica. Hiervan beweerde 39 procent cannabis te hebben ingenomen op hetzelfde moment als een serotonerge psychedelica, waarbij de overgrote meerderheid LSD of psilocybine gebruikte.

Cannabis met psychedelica zorgt voor andere ervaringen

Na analyse van de antwoorden van deelnemers op de Mystical Experience Questionnaire, merkten de onderzoekers een dosisafhankelijke relatie op tussen cannabisgebruik en gemiddelde scores voor dergelijke ervaringen.

De resultaten gaven ook aan dat het roken van wiet de kans op een slechte trip beïnvloedt, wat de auteurs omschrijven als een “uitdagende ervaring”. Interessant is echter dat uit de gegevens bleek dat lage doses cannabis de kans op zo’n ongemakkelijke psychedelische escapade meestal verkleinen, terwijl hoge doses deze kans vergroten.

Dit gold vooral voor bepaalde onderdelen van deze uitdagende trips. Mensen die hun psychedelica mengden met lage doses cannabis, hadden bijvoorbeeld de neiging om lagere scores te behalen op zowel de subschalen ‘angst’ als ‘krankzinnigheid’ dan degenen die helemaal geen wiet gebruikten. Het gebruik van hoge doses cannabis bleek echter beide onaangename aspecten te versterken.

Volgens de auteurs kan dit een bewijs zijn voor de tegenstrijdige effecten van cannabis, waarbij lage doses psychologische angst helpen verlichten, terwijl hogere doses deze mentale onrust versterken. Bovendien moet worden opgemerkt dat verschillende soorten cannabis verschillende hoeveelheden belangrijke cannabinoïden bevatten, zoals CBD en THC. Aangezien de onderzoekers niet de chemische samenstelling van de door elke deelnemer gebruikte cannabis hebben geanalyseerd, is het moeilijk om harde conclusies te trekken uit deze gegevens.

Hoe dan ook, ze gaan verder met uit te leggen dat het schijnbare vermogen van cannabis om psychedelische ervaringen te versterken “misschien komt omdat cannabis zelf subjectieve effecten induceert die vergelijkbaar zijn met sommige effecten van psychedelica, zoals euforie, veranderingen in de perceptie van tijd, intensivering van de zintuiglijke waarneming en hyper-associatief denken.” Bovendien, ondanks het feit dat THC voornamelijk inwerkt op cannabinoïde-receptoren, wijzen de auteurs op andere onderzoeken die hebben aangetoond dat de verbinding kan interageren met serotonine-receptoren, waardoor de activiteit van psychedelica wordt verstoord.

Samenvattend leggen de onderzoekers uit dat hun bevindingen belangrijke implicaties kunnen hebben voor het therapeutisch gebruik van psychedelica, aangezien “sommige van de therapeutisch wenselijke psychologische effecten die met psychedelica worden geassocieerd, in theorie kunnen worden versterkt door gelijktijdig cannabisgebruik.”

Bronnen o.a. IFLScience (EN), Mugglehead (EN), Psychopharmacology (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter