Tech-startup die paddo-extracten gebruikt om klinische depressie te behandelen, haalt £ 64 miljoen op

door Team Inc.

De Britse startup Compass Pathways onderzoekt psilocybine, de psychoactieve stof in paddo’s. Het bedrijf is van plan een synthetische vorm te testen bij patiënten met klinische depressie. Als het een succes blijkt en wordt goedgekeurd hoopt Compass het product tegen 2025 op de markt te brengen.

Het techbedrijf wordt onder meer ondersteund door investeerders als miljardair en Paypal-oprichter Peter Thiel, die ongeveer £ 25 miljoen heeft geïnvesteerd, . Onderzoekers doen onderzoek naar de psychoactieve stof psilocybine, gevonden in de in het wild groeiende psilocybine-paddenstoel – een klasse A-medicijn in het Verenigd Koninkrijk.

Klinische proeven

Het bedrijf hoopt klinische proeven uit te voeren bij patiënten die een synthetische vorm van psilocybine gebruiken, in de hoop dat het middel kan worden gebruikt voor de behandeling van klinische depressie, anorexia en bipolaire stoornis. Amerikaanse ondernemer George Goldsmith is ceo van Compass Pathways, dat hij in 2016 oprichtte met vrouw Ekaterina Malievskaia. George Goldsmith vertelde The Times: “Mensen met een depressie raken verstrikt in negatieve gedachtelussen. Wat psilocybine kan doen is de gedachtelussen resetten, in combinatie met therapie. Het medicijn zorgt voor meer openheid en een nieuwe manier van kijken.”Depressie en behandeling

Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd ongeveer 100 miljoen patiënten bij wie de depressie niet reageert op standaardbehandelingen. In meer dan twee derde van de gevallen gaat het bij deze behandelingen om geneesmiddelen op recept of om doorverwijzing naar deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg, waaronder psychiaters.

De behandeling van Compass Pathways houdt in dat patiënten een door de mens gemaakte versie van psilocybine – merknaam COMP360 – gebruiken terwijl ze onder behandeling staan van een specialist. Een proef vorig jaar met 89 mensen, uitgevoerd door King’s College in Londen, toonde geen nadelige bijwerkingen van de behandeling. Wetenschappers aan het King’s College in Londen ontdekten dat doses van de verbindig veilig waren, mits ingenomen door gezonde vrijwilligers.

Sommige patiënten ervoeren een ‘high’ die vergelijkbaar was met die van degenen die een partydrug innemen, met hallucinaties en euforie tijdens een ’trip’ van zes uur. Er werden geen negatieve effecten gemeld.

Proef met 200 patiënten

Compass Pathways is nu van plan een nieuwe proef uit te voeren, waarbij meer dan 200 patiënten betrokken zijn op locaties in Europa en Noord-Amerika. De proef zou de behandeling dichter bij de goedkeuring brengen van de Amerikaanse toezichthouder: de Food and Drug Administration (FDA) en van toezichthouders in Europa.

Het bedrijf wordt ondersteund door investeerders zoals het Duitse biotechbedrijf Atai Life Sciences en de Japanse farmaceutische groep Otsuka. De afgelopen jaren is er veel belangstelling geweest voor het gebruik van MDMA en LSD voor moeilijk te behandelen problemen. Een medicinale neusspray die een synthetische vorm van ketamine bevat, werd vorig jaar goedgekeurd voor depressie. Naast depressie wordt er gekeken naar de werkzaamheid van de stoffen op PTSS, obsessief-compulsieve stoornis (OCS) en alcoholafhankelijkheid.

Lees meer op dailymail.co.uk (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]