skip to Main Content
Menu
Tripsters Worden Hipsters

Tripsters worden hipsters

Bericht Series: Column - mr. Kaj Hollemans (KHLA)

Door mr. Kaj Hollemans, KH Legal Advice (@KHLA2014).

Hallucinogenen zijn hot. Steeds meer mensen zijn bezig met microdoseren: het nemen van kleine hoeveelheden psychedelica. Geïnspireerd door websites als The Third Wave en verhalen uit Silicon valley nemen ze om de paar dagen een kleine dosis (enkele microgrammen) hallucinogenen, zoals LSD, psilocybine, mescaline of dimethyltryptamine (DMT). Naar eigen zeggen krijgen ze daardoor meer creativiteit, meer inspiratie, meer focus en meer energie. Drugs als doping voor het brein.

Rituelen

Van oudsher werden hallucinogenen vooral gebruikt bij (religieuze) rituelen. Voor veel volken in Midden- en Zuid-Amerika is de hiermee opgewekte trance zelfs de oervorm van hun religieuze ervaring. De Maya, de Azteken en de Inca gebruikten natuurlijke hallucinogenen uit wortels, knoppen, zaden en paddenstoelen om contact te maken met voorouders, geesten of goden. In Mexico speelden paddo’s (psilocybine) en peyote (mescaline) een belangrijke rol, de drank ayahuasca (DMT) stond centraal in het Amazonegebied en aan de andere kant van de wereld raakten sjamanen in Siberië in trance door het eten van de amanita muscaria (vliegenzwam). Van de Vikingen is bekend dat ze paddo’s (psilocybine) gebruikten voordat ze ergens aan land gingen. In hun roes waren ze sterker en woester dan normaal.

Onderzoek

De laatste jaren is er ook in de medische wetenschap meer aandacht voor psychedelica. LSD, psilocybine en andere hallucinogenen hebben invloed op de waarneming, de emoties en het bewustzijn en er zijn aanwijzingen dat deze middelen het leggen van nieuwe verbindingen in het brein bevorderen. In steeds meer wetenschappelijke publicaties klinkt het pleidooi om psychedelica serieus te nemen in de medische en therapeutische praktijk. Sinds kort zijn het UMC Groningen en het UMC Utrecht begonnen met een experiment waarbij depressieve patiënten worden behandeld met psilocybine, de werkzame stof in paddo’s en sclerotia (truffels). Deze patiënten ondergaan een gecontroleerde behandeling met als gewenst eindresultaat het doorbreken van negatieve gedachten en het verminderen van hun sombere stemming.

Onder de juiste omstandigheden, in de goede omgeving en met deskundige begeleiding kunnen psychedelica een heilzaam effect hebben. Het zal mij dan ook niet verbazen als psilocybine, net als cannabis, over enkele jaren op grote schaal zal worden ingezet voor medicinaal gebruik.

Wettelijke status

Ook al zijn ze hot, de middelen LSD, psilocybine, mescaline en DMT staan allemaal op lijst I van de Opiumwet. Ze worden door de wetgever beschouwd als harddrugs; middelen met een onaanvaardbaar risico. Bezit, handel, productie, invoer en uitvoer van deze middelen is verboden. Microdoseren met deze middelen brengt dus een bepaald risico’s met zich mee.

Gelukkig kun je in Nederland ook op een eenvoudige en legale manier experimenteren met microdoseren. In tegenstelling tot paddo’s vallen sclerotia (truffels) namelijk niet onder de Opiumwet. Sclerotia (truffels) zijn volstrekt legaal en verkrijgbaar bij iedere goede smartshop. Het verschil tussen de soorten truffels is vooral gelegen in de sterkte (de hoeveelheid psilocybine die er in zit) dus laat je goed voorlichten voordat je begint. Want als de muren op je afkomen en het tapijt begint te bewegen omdat je ’s ochtends te veel truffels door de yoghurt met muesli hebt gedaan, dan schiet je je doel voorbij. In dat geval is het goed om te weten dat een trip tussen de drie en zes uur kan duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top