3-MMC designerdrug, in de uitzending bij Radar

door drugsinc

3-MMC designerdrug, in de uitzending bij Radar

Drugs als xtc, speed of cocaïne: ze zijn allemaal illegaal. Maar makers en gebruikers worden steeds creatiever, ze veranderen een paar moleculen en dan valt het niet meer onder de verboden middelen die staan vermeld in de Opiumwet. 

3-MMC is een voorbeeld van een een nieuwe psychoactieve stof (NPS). Deze stoffen worden ook wel designerdrugs genoemd en 3-MMC blijkt er één te zijn die wel heel makkelijk te verkrijgen is. Het is in principe de opvolger, maar aangepaste variant van de eerder in de gehele EU verboden (en verslavende) designer drug 4-MMC mephedrone.

image 1
Uitzending bij Radar over 3-MMC en designerdrugs

Eenvoudig 3-MMC (online) kopen

Bij een rondgang langs acht smartshops blijkt dat Radar bij 2 shops het middel kan kopen. Het is immers legaal. Wat zeer opvallend is, is dat de smartshops die geen 3-MMC verkopen uitgebreide informatie over de risico’s. Ook online is het een fluitje van een cent om 3-MMC te bestellen. Opvallend is dat hier vaak weinig tot geen informatie wordt verstrekt over de dosering en opname van deze designer drugs. Remco Westerink, neurotoxicoloog van het Institute for Risk Assessment Sciences testte de drugs om te bekijken of er verboden stoffen inzitten. Dit blijkt niet het geval te zijn, de drugs zijn zelfs ‘opvallend zuiver’.

Hartkloppingen en verhoogde bloeddruk

Er is al meer onderzoek naar gedaan en in Zweden zijn er al twee doden gevallen puur door het gebruik van dit middel. Ook in onderzoeken in andere landen wordt er gesproken over meerdere doden. Kinder- en jeugdpsychiater Emma van der Meulen van ggz-instelling Dimence ziet ook dat patiënten verslaafd raken aan dit 3-MMC: ‘Het lijkt een beetje op de risico’s van speed. Dus dat betekent hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, mensen kunnen ook heel angstig, heel somber of zelfs psychotisch worden.’

Van de 100 jongeren die Dimence jaarlijks behandelt, kampt een derde met problemen met 3-MMC. Van der Meulen hoort van patiënten dat ze echt een craving, een hunkering krijgen en dat het dus ook echt verslavend werkt. Dit wordt ook bevestigd bij een verborgen opname met een smartshop die designerdrug 3-MMC niet verkoopt: mensen blijven zelfs het hele festival seizoen of examenperiode terugkomen.

‘Leuke marketingtruc’ voor verkoop designer drugs

Op de verpakkingen 3-MMC die Radar heeft gekocht staat dat het niet bedoeld is voor menselijke consumptie maar voor enkel voor ‘research- doeleinden’. Dit is volgens Remco Westerink een leuke marketingtruc omdat je dan als producent niet aan de Voedsel- en Warenwet hoeft te voldoen.  De vraag is of een drug als 3-MMC wel online en in smartshops thuishoort.

Emma van der Meulen is voorstander van een verbod: ‘Juist omdat het legaal is en omdat in smartshops en via internet te verkrijgen is, denk ik dat pubers eerder zullen denken: dat ga ik proberen want dan zullen de risico’s wel klein zijn.’ Ook Iris Freie van de brancheorganisatie Vereniging Landelijk Overleg Smartproducten informeert en adviseert de bij hen aangesloten smartshops middelen als 3-MMC niet te verkopen. Je weet van tevoren namelijk niet wat de lange-termijn effecten zijn bij dit soort designerdrugs.

Het kat-en-muisspel tussen scheikundigen en justitie is van alle jaren. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten met een stofgroepenverbod bezig te zijn. Zo kunnen nieuwe designerdrugs makkelijker verboden worden omdat dan niet meer gekeken wordt naar een specifieke chemische verbinding maar naar of een eindproduct een verboden stof bevat.

Lees het volledige artikel en bekijk de uitzending bij Radar (NL, bron)
Lees meer over 3-MMC op Psychonaut Wiki (EN) en Jellinek (NL)

Gerelateerde artikelen

2 opmerkingen

CITTY OLSSON 12 juli 2020 - 10:09

Hey, looking for 3-MMC to design around, for myself /to use for my own.

Beantwoord
adam 26 augustus 2020 - 01:37

adda min snap Liracx

Beantwoord

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]