Home Cannabis Cannabis tot 25% sterker: hoge potentie kan leiden tot toename van verslaving

Cannabis tot 25% sterker: hoge potentie kan leiden tot toename van verslaving

door drugsinc

Cannabis tot 25% sterker: hoge potentie kan leiden tot toename van verslaving

“De introductie van een standaard eenheidssysteem voor cannabis om toename van verslaving te voorkomen – vergelijkbaar met standaard alcoholeenheden – zou mensen kunnen helpen hun consumptie te beperken en het veiliger te gebruiken. “

Na onderzoek gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Addiction vorige maand dat suggereerde dat hedendaagse cannabis tot 25 procent sterker kan zijn dan cannabis uit de jaren ’70, luiden sommige experts de alarmklok over mogelijke schade die verband houdt met krachtige cannabis.

Het onderzoek onderzocht THC- en CBD-concentraties in cannabis over een periode van 50 jaar genomen en in meerdere landen, waaronder de VS, het VK, Frankrijk, Denemarken, Italië en Nederland.

De hoofdauteur van de studie, dr. Tom Freeman, vertelde de Guardian dat cannabis tegenwoordig “enorm verschilt van het soort drug dat 50 jaar geleden door mensen werd gebruikt”.

Deni Carise, een klinisch psycholoog en Chief Scientific Officer van Recovery Centers of America, evenals een adjunct-assistent-professor aan de Universiteit van Pennsylvania, zou het met die karakterisering eens zijn.

“Dit is niet te vergelijken met de cannabis van je vader”, vertelde ze. “Het andere punt is, dat afhankelijk van waar je je cannabis vandaan haalt, je niet weet hoeveel THC erin zit, vooral als je het op straat koopt”, voegde ze eraan toe.

Meer open gesprekken over mogelijke nadelen zoals toename van verslaving bij cannabisgebruik

Margaret Haney, PhD, hoogleraar neurobiologie in de psychiatrie aan het Columbia University Irving Medical Center in New York, vertelde dat er behoefte is aan meer open gesprekken over de voordelen en mogelijke nadelen zoals toename van verslaving bij cannabisgebruik.

Meer open gesprekken over mogelijke nadelen zoals toename van verslaving bij cannabisgebruik
Meer open gesprekken over mogelijke nadelen zoals toename van verslaving bij cannabisgebruik (afb)

“Iedereen in het veld weet dat de kracht van cannabis in de loop van de tijd is toegenomen. Consumenten moeten zich bewust zijn van de risico’s en weten waartoe hun gedrag zou kunnen leiden”, vertelde Haney, daarbij verwijzend naar mogelijke geheugeneffecten en het risico op het ontwikkelen van een toename van verslaving en cannabisgebruiksstoornis, waarbij cannabis “een grotere rol in je leven speelt dan je misschien had gewild in het begin.”

“Ik vind eerlijk gezegd dat de meeste Amerikanen niet denken dat cannabis afhankelijkheid kan veroorzaken, en daarom denk ik dat dit de eerste stap is, wetende dat er dat potentieel voor toename van verslaving is”, zei Haney. “Ik denk dat het heel belangrijk is om die boodschap over te brengen.”

Meer informatie nodig over cannabisproducten

Freeman, de auteur van het onderzoek, zei dat consumenten meer informatie nodig hebben om hun inname van cannabisproducten te controleren.

“De introductie van een standaardeenheidssysteem voor cannabis – vergelijkbaar met standaard alcoholeenheden – zou mensen kunnen helpen hun consumptie te beperken en het veiliger te gebruiken,” vertelde Freeman.

Haney voegt eraan toe dat ze gelooft dat het belangrijkste punt van zorg de impact is die cannabis kan hebben op het ontwikkelen van hersenen alsook de mogelijke toename van verslaving.

“Mensen roken al heel lang cannabis en mensen roken cannabis als jong volwassenen, dus de effecten zijn waarschijnlijk subtieler dan niet. We weten dat het je niet zal doden, zei Haney. “Maar met mijn eigen kinderen benadruk ik dat punt, het roken van cannabis op 14-jarige leeftijd versus wanneer je 34 bent, het heeft heel andere implicaties.”

Bronnen o.a. Addiction (EN), HealthLine (EN), The Guardian (EN), The GrowthOP (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter