Home Cannabis Wetsvoorstel decriminalisering van cannabis door huis van afgevaardigden in de VS aangenomen

Wetsvoorstel decriminalisering van cannabis door huis van afgevaardigden in de VS aangenomen

door drugsinc

Huis van afgevaardigden in de VS neemt wetsvoorstel aan voor decriminalisering van cannabis

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vorige week een wetsvoorstel aangenomen ter ondersteuning van de decriminalisering van cannabis op federaal niveau. De wet op herinvestering en verwijdering van marihuana (Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement, MORE) werd in de onderste kamer aangenomen met 228 stemmen tegen 164.

Kiezers in vier Amerikaanse staten steunden de legalisatie van recreatieve cannabis op de verkiezingsdag van vorige maand, waarmee het totaal van cannabis legale staten op 15 komt, naast het District of Columbia. Dergelijke stemmen laten zien dat de burgers graag een zinvolle verandering in het drugsbeleid van de Verenigde Staten hebben.

De nieuwe MORE act niet alleen voor decriminalisering van cannabis

Voor het eerst heeft het Huis van Afgevaardigden in de VS een wetsvoorstel aangenomen dat cannabis van de lijst van federaal gereguleerde stoffen zou schrappen. Cannabis op dit moment nog in de Schedule 1 lijst en definieert het als zijnde zonder medisch potentieel en met een hoog risico op misbruik.

De nieuwe MORE act niet alleen voor decriminalisering van cannabis
De nieuwe MORE act niet alleen voor decriminalisering van cannabis (afb)

Naast de decriminalisering van cannabis, roept de More Act ook op tot het schrappen van sommige veroordelingen voor cannabis – zoals bezit – en herinvestering in gemeenschappen die het zwaarst zijn getroffen door de ‘oorlog tegen drugs’.

Veel sponsors en aanhangers van het wetsvoorstel beweren dat de More Act niet enkel gaat over de legalisering van cannabis als wel over de noodzaak om de gemeenschappen te steunen die beschadigd waren door het verbod op en de vervolging van cannabis – namelijk gekleurde gemeenschappen.

Er wordt geschat dat zwarte Amerikanen meer dan drie keer vaker worden gearresteerd voor cannabisgerelateerde misdrijven dan blanke Amerikanen, ondanks vergelijkbare gebruikscijfers.

In totaal stemden 228 Huisvertegenwoordigers voor de Wet More, waaronder vijf Republikeinen en één onafhankelijke. Om echter wet te worden, moet het wetsvoorstel worden aangenomen door de door de Republikeinen gecontroleerde senaat – een overwinning die nog onwaarschijnlijk blijft.

Cannabis in de Verenigde Staten

Ongeveer een op de drie Amerikanen leeft nu in een staat waar recreatieve cannabis legaal is. Dit betekent dat volwassenen van 21 jaar en ouder cannabisproducten kunnen kopen, bezitten en gebruiken zonder bang te hoeven zijn voor de betrokkenheid van openbare aanklagers.

Hoewel recreatieve cannabis nu legaal is in 15 staten plus D.C., hebben in totaal 38 staten nu een bepaald kader voor medicinale cannabis geïntroduceerd. De laatste staten die de legalisatie van medicinale cannabis hebben goedgekeurd, waren Mississippi en South Dakota, waar kiezers tegelijkertijd de recreatieve legalisatie steunden.

Cannabiswetten – althans op staatsniveau – veranderen sneller dan ooit in de VS en de steun voor federale legalisatie is nog nooit zo groot geweest. Een Gallup-peiling vorige maand toonde aan dat meer dan twee derde van de burgers nu legalisatie ondersteunt.

Hoewel de More Act dit keer misschien worstelt in de Senaat met een Republikeinse meerderheid, kan het slechts een kwestie van tijd zijn voordat de federale decriminalisering van cannabis wordt aangenomen.

Bronnen o.a. Canex (EN), Norml (EN), Self (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter